StoryEditor

Systém vzdelávania má reagovať na pokles populácie v Bratislavskom kraji

11.01.2006, 15:57
Autor:
TASRTASR

Regionálna konkurencieschopnosť a zamestnanosť na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je obsahom Návrhu strategickej priority Ľudské zdroje a vzdelávanie. Cieľom materiálu, ktorý dnes schválila vláda SR, je definovanie priorít regionálnej konkurencieschopnosti a zamestnanosti, financovaných z Európskeho sociálneho fondu pre budúce obdobie 2007 až 2013.
Podľa predloženého materiálu systém vzdelávania v regióne musí reagovať na súčasný pokles populačnej krivky v Bratislavskom samosprávnom kraji. Rozvoj technológií, výrobných procesov a technických riešení vo výrobnom procese si vyžaduje zabezpečiť celoživotný proces vzdelávania a rast odbornosti pracovníkov, v ktorom by mali zohrávať školy významnejšiu úlohu ako doteraz.
Výsledkom by malo byť zvýšenie zamestnanosti a zvýšenie šancí na uplatnenie v nových podmienkach. Sieť vzdelávacích inštitúcií by mala reagovať na potreby trhu práce a prispôsobiť sa kapacitou aktuálnym tendenciám populačného vývoja.
V stratégii školskej politiky sa počíta so silnými a autonómnymi školami, ktoré sú vybavené širokými kompetenciami, ale aj z toho vyplývajúcou zodpovednosťou. Strategickým cieľom je zvýšiť kvalitu v pedagogických zboroch i manažmentoch škôl, zlepšiť odmeňovanie vynikajúcich odborníkov v školstve, zatraktívniť pozíciu učiteľa v regióne a zvýšiť jeho spoločenskú prestíž.
Školy by sa mali otvárať reálnym potrebám regiónu, a tým zvyšovať efektívnosť služieb, ktoré poskytujú verejnosti. Osobitnou úlohou využitia existujúcej siete škôl na širšie uplatnenie v spoločnosti a riešenie dostupnosti odborného vzdelávania a prípravy bude aj rozvinutie iniciatív na hodnotenie a uznávanie neformálneho vzdelávania.
Na riešenie problému nezamestnanosti a najmä dlhodobej nezamestnanosti rizikových skupín je potrebné vytvárať ponuku škôl "druhej" šance pre sociálne znevýhodnené skupiny na trhu práce, ako sú Rómovia či ľudia bez ukončenia základného vzdelania.
Na riešenie problému nezamestnanosti absolventov z dôvodu nedostatočnej resp. chýbajúcej praxe by sa mal prehodnotiť obsah a metódy ich prípravy v systéme vzdelávania a zapojiť podnikateľskú sféru do poskytovania praktických stáží počas školskej dochádzky či absolventskej praxe.
Bratislavský samosprávny kraj by sa mal orientovať na premenu tradičnej školy na modernú a na zvyšovanie konkurencieschopnosti BSK prostredníctvom rozvoja ďalšieho vzdelávania.
Pritom už systémy počiatočného vzdelávania by mali byť koncipované tak, aby vybavili mladých ľudí nielen odbornými znalosťami, ale aj zručnosťami, ktorými budú pružnejšie reagovať na požiadavky trhu práce.
ada gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:52