StoryEditor

EK víta kladný verdikt Dvora audítorov o účtovných závierkach EÚ

24.10.2006, 08:34
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) privítala kladné vyhlásenie o vierohodnosti Dvora audítorov týkajúce sa účtovných závierok Európskej únie (EÚ) za rok 2005, ktoré boli prvýkrát vypracované podľa nového účtovného systému. Komisia však spochybnila časť kritiky súvisiacej s efektivitou kontrolných systémov.
Európsky dvor audítorov predložil vo svojej výročnej správe kladné vyhlásenie o vierohodnosti týkajúce sa spoľahlivosti účtovných závierok EÚ. Vyjadril tiež svoje stanovisko k správnosti "príslušných operácií", teda príjmov a platieb uskutočnených pokladnicou EÚ, s kladným vyhlásením o príjmoch, administratívnych výdavkoch a častiach predvstupových a poľnohospodárskych výdavkov. Dvor audítorov uviedol, že nebolo možné poskytnúť bezvýhradnú záruku za ostatné oblasti výdavkov EÚ.
Podpredseda EK zodpovedný za administratívu, audit a boj proti podvodom Siim Kallas uvítal kladné posúdenie účtovných závierok EÚ zo strany Dvora audítorov. "Rok 2005 bol prvým rokom, v ktorom EK uplatnila dôkladne modernizovaný účtovný systém. Napriek zložitosti reformy a nehľadiac na viditeľné počiatočné problémy, komisia v rámci svojho záväzku implementácie systému do dvoch rokov predložila časový rámec, ktorý samotný Dvor audítorov považoval za veľmi ambiciózny," uviedol Kallas a dodal, že kontroly fungujú a rozpočet EÚ je dobre chránený.
V rovnakom čase však EK vyjadrila obavy súvisiace s vyhláseniami Dvora audítorov o príslušných operáciách. Kallas povedal, že komisia zásadne nesúhlasí so spôsobom, akým sa Dvor audítorov neustále zameriava na hľadanie jednotlivých chýb v malých vzorkách transakcií a s tým, ako uskutočňuje extrapolácie, ktoré sa všeobecne mylne vysvetľujú. "Vždy je možné nájsť chyby v jednotlivých transakciách, v každej organizácii, ale my máme účinné mechanizmy na spätné získavanie všetkých nenáležitých platieb. V roku 2005 EK spätne získala viac než 2,170 milióna EUR. Dvor audítorov by to mal konečne uznať," dodal.
Dvor audítorov sa stále sústreďuje na počet a dôležitosť chýb, ktoré nájde vo výdavkoch EÚ v danom roku. Kontrolné systémy EÚ však fungujú na viacročnom základe a účinne sa nimi naprávajú chyby, ku ktorým došlo v minulosti, čím sa ochraňujú záujmy daňových poplatníkov. Komisia sa domnieva, že je dôležité, aby tento viacročný charakter výdavkov EÚ Dvor audítorov viac zohľadňoval, aj keď podľa zmlúv je povinný zostavovať ročné vyhlásenie.
Komisia je rozhodnutá dospieť ku kladnému vyhláseniu o vierohodnosti v celom rozsahu do roku 2009 aj napriek uvedomeniu si, že postup auditu EÚ je neporovnateľne náročnejší než audity národných rozpočtov (v rámci ktorých sa inštitúcie obvykle hodnotia osobitne a nie sú predmetom jednotlivého ročného verdiktu), ale je aj zložitejší v tom zmysle, že hospodárenie s rozpočtom EÚ je mimoriadne decentralizované, kedy až 76 % zdrojov čerpajú národné alebo miestne orgány. Komisia víta záväzok členských štátov predkladať ročné vyhlásenia o spôsobe čerpania zdrojov EÚ. "Komisia verí v spoluprácu zo strany členských štátov, čím sa priblížime ku kladnému stanovisku Dvora audítorov," uzavrel Kallas.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:12