StoryEditor

Prezident ECB Trichet oponoval názoru trhov, že banka zvýši v máji kľúčový úrok

06.04.2006, 19:51
Autor:
TASRTASR

Európska centrálna banka (ECB) chce zvýšiť kľúčové úroky v eurozóne neskôr, ako sa očakáva. Jej prezident Jean-Claude Trichet dnes vo Frankfurte nad Mohanom prekvapujúco dôrazne oponoval názoru finančných trhov, že ďalšie zvýšenie úrokov bude v máji. Toto "nezodpovedá názoru Rady ECB." Namiesto toho Trichet naznačil, že v júni by mali byť predložené nové údaje o trvalom oživení konjunktúry v eurozóne, ktoré zvýšenie úrokov odporučia. ECB dnes nechala najdôležitejší kľúčový úrok neznemený na 2,5 %. Od decembra sa zvýšil dva razy, zakaždým o 0,25 percentuálneho bodu, naposledy v marci.
Ekonómovia doteraz predpokladali, že Rada ECB mení úroky, iba keď sa stretne na zasadnutí vo Frankfurte nad Mohanom. V júni bude grémium zasadať v Madride. Trichet odporoval tomuto odhadu a obhajoval kurz ECB, že nebude skôr korigovať očakávania na finančných trhoch: "Dávame posolstvá, ale nekomentujeme chýry." Trhy precenili vplyv mimoriadne dobrých ekonomických údajov predovšetkým z Nemecka. ECB stavia na trvalom trende a nenechá sa ovplyvniť krátkodobými výkyvmi, dodal Trichet.
Podľa toho sa ECB bude držať tempa štvrťročného zvyšovania úrokov. "Nachádzame sa v procese normalizácie. Pridržiavame sa pritom rýchlosti, ktorá podľa nášho najlepšieho vedomia odzrkadľuje potenciál rastu." Trichet neuviedol cieľovú hranicu pre ďalšie zvyšovania úrokov, ale odvolal sa na úlohu centrálnej banky, ktorou je zo strednodobého hľadiska znižovať infláciu. Zvýšenie cien v eurozóne by podľa toho malo byť tesne pod 2 %, v marci bolo 2,2 %. Väčšina ekonómov očakáva zvýšenie kľúčového úroku na 3 % do konca roka.
Dve najväčšie riziká pre rast v Európe sú na jednej strane vývoj cien ropy a na druhej strane globálne nerovnováhy. Trichet tým myslí predovšetkým vysoký deficit platobnej bilancie USA. Dnes však kritizoval a tentoraz ostrejšie nízku mieru sporenia Američanov. Ak sa trend neotočí, riziká pre svetovú ekonomiku, vyplývajúce z amerického deficitu, by mohli ďalej rásť. V súvislosti s protestmi proti reforme trhu práce vo Francúzsku Trichet uviedol, že až uvoľnenie nepružných pravidiel na trhoch práce by mohlo viesť k odstráneniu masovej nezamestnanosti.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:57