StoryEditor

Výška príspevku na bývanie sa nebude diferencovať, rozhodla vláda

15.02.2006, 14:15

Výška príspevku na bývanie sa nebude diferencovať podľa toho, či ide o vlastnícke alebo nájomné bývanie. Vláda totiž v stredu zrušila časť vlastného uznesenia z augusta minulého roka, ktorou kabinet uložil ministerstvu práce úlohu vypracovať analýzu o možnosti diferencovanej výšky príspevku na bývanie vo vzťahu k vlastníckemu a nájomnému bývaniu. Súčasné nastavenie príspevku na bývanie, ktorý sa poskytuje len osobám v hmotnej núdzi v dvoch úrovniach podľa počtu osôb bývajúcich v dome či byte, totiž považuje rezort práce za adekvátne.
Ako sa uvádza v materiáli, podiel nájomných bytov na Slovensku podľa odborných odhadov v súčasnosti dosahuje okolo 4 % z celkového bytového fondu. "Považujeme preto za nevhodné, aby sa kvôli tak nízkemu podielu nájomných bytov uvažovalo o diferenciácii príspevku na bývanie podľa typu vlastníctva bytu," zdôvodňuje ministerstvo práce a sociálnych vecí. Vo vlastníctve bývania môžu podľa rezortu nastať rôzne situácie. "Napríklad výdavky na bývanie spojené s bývaním v rodinnom dome bývajú väčšinou vyššie ako pri bývaní v byte, a preto stanovená výška príspevku v prípade vlastníckeho bývania by mohla byť pre istú skupinu vlastníkov diskriminujúca," dodáva ministerstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:34