StoryEditor

Cena ropy dnes prekročila hranicu 61 USD za barel

01.08.2005, 18:19
Autor:
TASRTASR
Cena ropy po smrti saudskoarabského kráľa Fahda dnes v USA prekročila 61 USD, čo je v prepočte 1 969 SKK, za barel. Saudská Arábia je najväčším svetovým exportérom ropy a disponuje najväčšími zásobami ropy na svete.

Cena ropy po smrti saudskoarabského kráľa Fahda dnes v USA prekročila 61 USD, čo je v prepočte 1 969 SKK, za barel (159 litrov). Saudská Arábia je najväčším svetovým exportérom ropy a disponuje najväčšími zásobami ropy na svete. Saudská Arábia je tiež vedúcou krajinou v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Krajiny združené v OPEC pokrývajú 40 % pri svetovom zásobovaní ropou.
Preto hrá Saudská Arábia kľúčovú úlohu na medzinárodných ropných trhoch a pri pokrývaní narastajúceho globálneho dopytu po rope. Okrem toho ako jediná krajina OPEC má voľné kapacity, takže v krízových prípadoch môže rýchle výrazne zvýšiť produkciu a export ropy.
Odborníci predpokladajú, že nový kráľ Abdullah nič nezmení na ropnej politike krajiny. Trhy napriek tomu reagovali nervózne.
Nárast ceny ropy sa však držal v medziach. Na burze Nymex v New Yorku stúpla cena ropy, ktorá bude dodaná v septembri, v elektronickom obchodovaní o 1,1 % na 61,23 USD. Septembrové kontrakty potom klesli na 61,07 USD, čo predstavuje 0,83-% nárast oproti cene, s ktorou uzatvorili v piatok minulý týždeň.
Ropa zaznamenala rekordnú cenu 62,10 USD 7. júla v New Yorku. Cena ropy v priebehu minulého týždňa stúpla o viac ako o 2 % a znovu sa blíži tomuto rekordu. Ropné trhy minulý týždeň reagovali zvýšením cien na výbuch v jednej americkej rafinérie patriacej spoločnosti BP.
Vzhľadom na vysokú spotrebu pohonných látok počas hlavnej dovolenkovej sezóny v USA a Európe, a tiež vzhľadom na prípravu rafinérií na zimnú sezónu, keď stúpne zasa dopyt po vykurovacom oleji, je situácia so zásobovaním krajne napätá.
Informovala o tom nemacká agentúra DPA.
(1 USD = 32,274 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 00:59