StoryEditor

NRSR: Obchodníci môžu dostať 10-miliónovú pokutu za skazené potraviny

07.02.2007, 18:53
Autor:
TASRTASR

Obchodníkom, ktorí umiestnia na trh zdraviu škodlivú alebo skazenú potravinu, môže dať príslušný kontrolný orgán pokutu do výšky 10 miliónov Sk. Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku môže dostať pokutu do 5 miliónov Sk, ak napríklad používa v potravinách nepovolené alebo zakázané prídavné látky a používa technológie nezodpovedajúce hygienickým a zdravotným požiadavkám na výrobu potravín. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.
Návrh podporilo 76 koaličných poslancov, proti jeho prijatiu bol Vladimír Faič (Smer-SD). Opozícia sa pri hlasovaní neprezentovala.
Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (SMK) v rozprave tvrdil, že táto novela zavádza právny chaos. "Nemôžeme takýto zákon podporiť," vyhlásil. Pozmeňovacie návrhy Simona parlament však neschválil.
Pokuty prevádzkovateľovi hrozia, ak vyrába alebo umiestňuje na trhu potraviny, ktoré nie sú bezpečné, sú zdraviu škodlivé a nevhodné na ľudskú spotrebu, alebo sú skazené. Pojem "prevádzkovateľ potravinárskeho podniku" sa zavádza v súlade s pojmami používanými v nariadeniach Európskeho parlamentu a Rady a nahrádza doteraz používané pojmy "podnikateľ alebo výrobca".
Do 1 milióna Sk môže dostať pokutu prevádzkovateľ, ktorý porušuje zásady, povinnosti a požiadavky na hygienu výroby potravín, manipulácie s nimi a pri ich umiestňovaní na trh. Takáto pokuta hrozí aj tomu, kto nezabezpečuje školenie zamestnancov vo veciach hygieny potravín, a tiež tomu, kto používa na výrobu potravín a tabakových výrobkov zložky, ktoré nespĺňajú kvalitatívne požiadavky, vyrába alebo umiestňuje na trhu potraviny a tabakové výrobky, na výrobu ktorých boli použité nepovolené zložky alebo zakázané zložky, okrem prídavných látok, aróm a technologických pomocných látok. Ak prevádzkovateľ nevedie záznamy o dodávateľoch a odberateľoch v záujme vysledovateľnosti potravín, vyrába, alebo umiestňuje na trhu potraviny alebo tabakové výrobky nesprávne označené alebo neoznačené, kontrolóri mu môžu vyrubiť pokutu tiež do 1 milióna Sk. Rovnako ako tomu, kto umiestňuje na trh potraviny, ktorým sa pripisujú iné vlastnosti, ako potravina má, vyrába, alebo umiestňuje na trh potraviny klamlivo označené, alebo ich ponúka na spotrebu klamlivým spôsobom, umiestňuje na trhu potraviny po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti, atď.
Novela zákona nadobúda účinnosť od 1. apríla 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:02