StoryEditor

Vyjadrenia A.Greenspana v Kongrese USA signalizujú rast úrokov Fedu

10.06.2005, 12:52
Autor:
TASRTASR

Americká ekonomika stojí na veľmi pevných základoch a nemusí sa obávať nijakej inflačnej hrozby. Tento názor vyslovil vo štvrtok pred spoločným hospodárskym výborom Kongresu USA šéf americkej centrálnej banky, Fedu, Alan Greenspan. Podľa komentára nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung to znamená, že v najbližšom čase možno očakávať v Spojených štátoch ďalšie zvýšenie základných úrokových sadzieb, čím by sa mohlo skončiť obdobie veľmi lacných peňazí.
Americká vláda odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku vzrastie o 3,4 % a inflácia by nemala prekročiť hranicu 3 %. Biely dom vlani v decembri prognózoval rast HDP v tomto roku 3,5 % a 2-% mieru inflácie.
Greenspan úplne skončí svoje pôsobenie v americkej centrálnej banke na budúci rok koncom januára. Zatiaľ nie je známy jeho nástupca. Medzi možnými kormidelníkmi americkej menovej politiky sa často objavuje meno člena vedenia Fedu Bena Bernankeho a bývalého poradcu prezidenta G. Busha Glenna Hubbarda. Podľa správ tlače Biely dom skúma možnosť, či by Greenspan nemohol viesť Fed ešte niekoľko mesiacov po skončení svojho terajšieho dovtedy, kým sa nenájde jeho nástupca. Bush uviedol, že hľadanie nebude obmedzené na členov a priaznivcov jeho Republikánskej strany, ale aj na všetkých ostatných, vrátane opozičnej Demokratickej strany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:59