StoryEditor

Pripravuje sa otvorenie automobilky Kia Motors Slovakia

22.04.2007, 10:49
Autor:
TASRTASR
Zhruba miliardu EUR si vyžiadala výstavba automobilky Kia Motors Slovakia, ktorú otvoria v utorok 24. apríla. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnia štátni predstavitelia Slovenska a najvyšší zástupcovia Kia Motors.

Hostí privíta predseda predstavenstva spoločnosti Kia Motors Corporation Mong-Koo Chung.

Pri príležitosti otvorenia závodu podpíšu predstavitelia Kia Motors Corporation s európskou futbalovou úniou (UEFA) zmluvu, ktorá sa bude týkať blížiacich sa majstrovstiev Európy vo futbale v Rakúsku a Švajčiarsku, ale aj ďalších podujatí, ktoré UEFA pripravuje. Kia sa má stať jedným z hlavných partnerov európskej futbalovej únie.

Automobilku Kia Motos Slovakia v Tepličke nad Váhom začali stavať v októbri 2004, keď sa Kia Motors Corporation rozhodla vybudovať svoj prvý európsky závod na základe neustáleho zvyšovania predaja a rastúceho trhového podielu v Európe. Toto rozhodnutie je tiež v súlade s plánom spoločnosti Kia stať sa jedným z popredných svetových výrobcov automobilov. Výstavbu závodu skončili v decembri 2005 a v lete 2006 začali so skúšobnou prevádzkou. Celková rozloha automobilky je 166 ha a zastavaná plocha je 16,3 ha.

Kia Motors Slovakia vlani v decembri rozbehla sériovú výrobu 5-dverových osobných áut Kia cee'd pre európsky trh. V septembri má automobilka vyrábať predĺženú verziu modelu a v decembri to bude športová 3-dverová verzia Kia cee'd. Kia v tomto roku vyrobí 150 000 áut. V budúcom roku to bude 225 000 áut a plnú kapacitu 300 000 áut ročne dosiahne v roku 2009.

V Kii už zaviedli aj druhú zmenu, spoločnosť má v súčasnosti vyše 2 200 zamestnancov, zväčša zo severného Slovenska. Zamestnancom prepláca náklady na dopravu, alebo majú zadarmo priame autobusové linky do závodu. Ľudia, ktorí sa za prácou prisťahujú z iných regiónov Slovenska, môžu rátať s príspevkami na bývanie alebo s výhodnými podmienkami pre hypotekárne úvery.

(1 EUR = 33,561 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:22