StoryEditor

Bérová: Ďalší rozvoj v ČR závisí od vzdelávania

14.06.2006, 15:19
Autor:
TASRTASR
Vysoký podiel na príleve zahraničných investícií do Česka v posledných dvoch rokoch patrí technologickým firmám. Ako na diskusnom fóre HNClubu - Klubu Hospodárskych novín uviedla ministerka informatiky ČR Dana Bérová, hlavným dôvodom ich príchodu nebola nízka cena pracovnej sily.

Vysoký podiel na príleve zahraničných investícií do Česka v posledných dvoch rokoch patrí technologickým firmám. Ako na dnešnom diskusnom fóre hnClubu - Klubu Hospodárskych novín v Bratislave uviedla ministerka informatiky ČR Dana Bérová, hlavným dôvodom príchodu týchto investorov nebola relatívne nízka cena pracovnej sily. Prilákala ich odborná úroveň ľudských zdrojov, porovnateľná s krajinami Európskej únie, zaujímavá štruktúra pracovnej sily, stabilné ekonomické prostredie, rozvinuté informačné a komunikačné technológie, ako aj stabilná politická situácia.
Hlavnou témou dnešného podujatia bol Rozvoj informatizácie a vzdelávania ako podmienka úspešného podnikania.
Pri ďalšom zvyšovaní konkurencieschopnosti krajiny a využívaní informačno-komunikačných technológií (IKT) bude podľa Bérovej kľúčovým vzdelávanie. "Ja osobne to považujem za najväčšiu brzdu ďalšieho rozvoja," vyhlásila ministerka. Skúsenosti so zahraničia podľa nej ukazujú, že reforma vzdelávacieho systému sa prejaví až po 15 až 20 rokoch od jej zavedenia. Neustále odkladanie reformy tejto oblasti v Česku podľa nej bude v budúcnosti práve pre dlhý horizont čakania na výsledky predstavovať problémy.
Prekvapivé boli i závery prieskumu informačnej a počítačovej gramotnosti, ktorý ministerstvo uskutočnilo v roku 2005. Zo 60 % respondentov, ktorí deklarovali, že vedia používať IKT, len 27 % vyhovelo prísnym kritériám, ako sú znalosť práce s textovým editorom, tabuľkovým procesorom a vyhľadávanie informácií na internete a ich spracovanie do prehľadnej podoby napríklad v tabuľkovom editori. Česko sa túto situáciu snaží zlepšiť napríklad i kurzami počítačovej gramotnosti, ktoré štát dotuje určitou čiastkou na každého absolventa. Od roku 2000 ich absolvovalo už 150 000 ľudí, konštatovala Bérová. Študenti vysokých škôl majú podľa zistení ministerstva problém i s cudzími jazykmi. Keď chcel rezort vyhlásiť súťaž o najlepšiu diplomovú prácu z oblasti informačných technológií, študenti mali obrovský problém splniť podmienku 5-minútovej prezentácie záverov práce v angličtine, povedala ministerka.
Podiel výdavkov smerujúcich do IKT na hrubom domácom produkte (HDP) ČR dosahuje zhruba rovnaké úrovne ako v pôvodných 15 členských štátoch Európskej únie (EÚ). Zamestnanosť v high-tech priemysle dokonca s 9-% podielom na celkovej zamestnanosti v roku 2004 o 2 % prevýšila stav v starej EÚ.
Ako uviedol podpredseda vlády a minister financií SR Ivan Mikloš, Slovensko v týchto oblastiach určite nedosahuje lepšie výsledky ako Česko. Výhodou SR však sú uskutočnené štrukturálne reformy sociálneho systému či pružný zákonník práce, ktoré sú prvým pilierom nevyhnutným pre budovanie znalostnej ekonomiky. Pri plnení akčných plánov programu konkurencieschopnosti SR Minerva došlo podľa neho v posledných mesiacoch k skráteniu časového sklzu, keď zhruba polovica z nich je k aprílu splnená a dokončenie zvyšných očakáva do septembra.

01 - Modified: 2003-03-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trh benzínových čerpadiel sa v Českej republike nasycuje
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 11:36