StoryEditor

Úrad sleduje stav uzatvárania zmlúv nových poisťovní

12.01.2007, 13:51
Autor:
SITASITA

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sleduje stav uzatvárania zmlúv poskytovateľov a nových zdravotných poisťovní - Union zdravotnej poisťovne (UZP) a Európskej zdravotnej poisťovne. "Úrad preveruje, či nové zdravotné poisťovne odhadli dostatočný časový priestor pre rokovanie o zmluvách, či expedovali dostatočný počet zmlúv a či naplnili verejnú minimálnu sieť," informovala hovorkyňa ÚDZS Radoslava Miklášová. "Aby sa potvrdilo, že zdravotné poisťovne povinnosť nesplnili, úrad môže uložiť sankciu - pokutu do 5 mil. Sk až odobratie licencie," dodala.
Podľa zákona, ak má lekár čo len jedného poistenca z príslušnej zdravotnej poisťovne, tá je povinná s ním uzavrieť zmluvu. Zákon však rovnakú povinnosť nedáva poskytovateľovi. Dôsledkom je, že poisťovne napriek povinnosti uzatvárať zmluvy ich s niektorými lekármi nemajú, nakoľko tí ich odmietajú podpísať. Predstavitelia UZP vo štvrtok pripustili, že tento problém majú. V súčasnej legislatíve je neriešiteľný, keďže nemožno lekárov donútiť podpísať zmluvy, keď im to neukladá zákon.
Najväčší problém majú nové zdravotné poisťovne so stomatológmi. Podľa člena Rady Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Alexandra Bednárika sa s Európskou zdravotnou poisťovňou ani UZP komora nedohodla. Ako Bednárik zdôraznil, napriek tomu UZP zavádza verejnosť tvrdením, že so zubármi dospela k dohode. "SKZL neodporúča svojim členom podpisovať zmluvy s UZP," zdôraznil Bednárik. Podľa neho sú zmluvy s novými poisťovňami pre zubných lekárov nevýhodné. Poisťovne Dôvera a Apollo podľa Bednárika ostali s platbami na úrovni vlaňajška, navýšenie platieb stomatológom ponúkli iba Všeobecná zdravotná poisťovňa a Spoločná zdravotná poisťovňa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:09