StoryEditor

Hrušovský: Obrátiť sa na Brusel v kauze Záhumenský bol nebezpečný precedens

30.10.2006, 11:16
Autor:
TASRTASR

oslanec Národnej rady (NR) SR za KDH Pavol Hrušovský považuje to, že sa premiér Robert Fico v kauze pridelenia dotácií spoločnosti, v ktorej je akcionárom štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Marián Záhumenský, obrátil na eurokomisárku pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariann Fischer Boellovú za nebezpečné vytvorenie precedensu.
"Považujem to za veľmi nesprávne a pre Slovensko veľmi nebezpečné vytvorenie precedensu, aby sme sa obracali na Brusel a pýtali sa euroúradníkov alebo eurokomisárov na to, či SR dodržiava alebo nedodržiava zákony," uviedol v diskusnej relácii TA 3 V politike bývalý predseda NR SR. Definitívne stanovisko by malo padnúť podľa neho zo strany Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. "Slovenský právny poriadok porušený bol a podanie návrhu na odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu je možné," povedal Hrušovský.
Kauzu však minister pôdohospodárstva, štátny tajomník aj premiér považujú za skončenú. "Neprišlo k žiadnemu morálnemu ani etickému zlyhaniu, ani ku konfliktu záujmov," konštatoval Záhumenský. Tento prístup podľa poslanca NR SR za SMK Zsolta Simona, ktorý na sporný prípad verejnosť upozornil, nasvedčuje, že nie je ochota súčasnej vládnej koalície riešiť konflikt záujmov. Záhumenský by podľa neho nemal zostať vo svojej funkcii, lebo podľa jeho slov "konal retroaktívne, v rozpore so zásadou informovania dopredu a zmenil pravidlá hry v prospech seba."
Simon ministra pôdohospodárstva tiež vyzval, aby zverejnil, ktorých ďalších spoločností sa zmena pravidiel dotácií v oblasti tabaku dotkla. "Keďže sa to týka rozpočtu a peňazí daňových poplatníkov je treba to zverejniť," vyzval exminister Jureňu, ale ten oponoval tvrdením, že to nie je tajné. Mená spoločností však neodzneli. Zmena pravidiel posudzovania počas hry podľa Simona nabúrava právnu istotu. "Žiadny farmár si nemôže byť istý, že jeho žiadosť podaná v dobrej viere bude patričným spôsobom posúdená," konštatoval na záver Simon.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:28