StoryEditor

Rakúsky export do Nemecka sa v minulom roku zvýšil o 13,9 %

17.03.2005, 13:29
Autor:
TASRTASR

Význam Rakúska ako obchodného partnera Nemecka zreteľne rastie. Rakúske exporty do Nemecka sa v minulom roku zvýšili o 13,9 % na 28,6 miliardy EUR, čo je v prepočte 1 105,3 miliardy SKK. Naopak, dovozy z Nemecka predstavovali 38,1 miliardy EUR, čo zodpovedá 14,8-% medziročnému rastu.
Walter Pöschl, rakúsky obchodný delegát v Berlíne, hovorí o neuveriteľnom boome, s ktorým sa nepočítalo. Podľa odhadov sa totiž očakával nanajvýš 10-% rast exportu.
Celkovo prúdilo do Nemecka 32 % všetkých rakúskych vývozov. Nemecké dodávky zasa tvorili takmer 43 % všetkých dovozov Rakúska. Medzi nemeckými vývozmi sa Rakúsko umiestnilo na 7. mieste, naopak, pri dovozoch obsadilo 8. miesto.
To, aké intenzívne je prepojenie v obchode s tovarom medzi Rakúskom a Nemeckom, odráža aj vývoj priamych zahraničných investícií medzi týmito krajinami. V posledných rokoch prejavujú nemeckí investori rastúci záujem o Rakúsko. Výhody tejto krajiny spočívajú vo vyššej produktivite, nižších mzdových nákladoch, nulovej živnostenskej dani a flexibilnejšom trhu práce. Z veľkých nemeckých investorov tieto výhody využívajú spoločnosti ako BMW, DaimlerChrysler, Infineon, Boehringer Ingelheim, Beiersdorf, SAP a Escada. Informovala o tom APA.
(1 EUR = 38,646 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:12