StoryEditor

MF súhlasí so zámerom zbaviť sa účasti v Poštovej banke

22.02.2007, 09:38
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo financií (MF) SR súhlasí so zámerom ukončenia akcionárskej účasti Slovenskej konsolidačnej, a. s., (SKo) v Poštovej banke, a. s., v ktorej štát prostredníctvom SKo vlastní druhý najväčší podiel, 37,14 %. "Podľa nás je to momentálne jediné zmysluplné riešenie," uviedol po dnešnom rokovaní vlády minister financií Ján Počiatek.
Spoločný zámer týkajúci sa zmeny vlastníckych vzťahov schválili orgány SKo a majoritného vlastníka Poštovej banky, spoločnosti Istrokapitál, a. s., 15. februára tohto roka. Podľa tejto dohody by mala akcie vlastnené SKo odkúpiť samotná banka, po čom by malo nasledovať navýšenie jej základného imania zo strany väčšinového vlastníka o rovnakú sumu. Na zmenu akcionárskej štruktúry pritom Poštová banka potrebuje súhlas Národnej banky Slovenska (NBS).
"My sa do týchto vecí nijakým spôsobom nezapájame. Naša úloha je v tom, keď dostaneme žiadosť, aby sme posúdili, či v prípade zmeny nový vlastník spĺňa alebo nespĺňa podmienky," vysvetlil guvernér NBS Ivan Šramko. Podľa neho však doteraz centrálna banka žiadnu žiadosť o súhlas na zmenu akcionárskych vzťahov od Poštovej banky nedostala.
V minulosti sa SKo pokúšala predať svoj podiel v Poštovej banke aj prostredníctvom verejnej súťaže. "Problém je v tom, že náš minoritný podiel nám nezaručuje ani právo poskytnúť jednotlivým záujemcom dostatok dokumentov, aby urobili efektívne due dilligence. Čiže je to takmer nereálne. Tieto pokusy tu boli, lenže zlyhali, práve pre tento dôvod," upozornil Počiatek. Najlepším riešením je momentálne podľa neho práve plánovaný priamy predaj podielu SKo v Poštovej banke jej najväčšiemu vlastníkovi.
Akcionárska štruktúra Poštovej banky, a. s., je v súčasnosti nasledovná: Istrokapitál vlastní 55,46 %, Slovenská konsolidačná 37,14 %, Slovenská pošta 5 %, Rail Cargo Slovakia, a. s., vlastní 0,96 %, Österreichische Postsparkasse AG 1,01 %, M-Kredit, s. r. o., je vlastníkom 0,23 %, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR vlastní 0,11 % a UNIQA Versicherung AG je majiteľom 0,09 % akcií Poštovej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 02:50