StoryEditor

Zahraničný obchod bude v dobrých výsledkoch pokračovať

14.03.2007, 14:34
Autor:
SITASITA
Pozitívne januárové výsledky zahraničného obchodu, ktorého bilancia vykázala po troch rokoch opäť prebytkový stav, majú perspektívu pretrvania aj do ďalších mesiacov. Konštatoval to guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko.

Pozitívne januárové výsledky zahraničného obchodu, ktorého bilancia vykázala po troch rokoch opäť prebytkový stav, majú perspektívu pretrvania aj do ďalších mesiacov. Konštatoval to po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko. "Naše prognózy už dlhšie ukazovali, že vývoj zahraničného obchodu sa obráti aj s pozitívnym dopadom na bežný účet platobnej bilancie. Takže vzhľadom na to, že nové exportné kapacity začínajú produkovať, je predpoklad pokračovania takéhoto trendu," skonštatoval guvernér. Ako dodal, pozitívne výsledky v zahraničnom obchode by mohli v tomto roku prispieť k zhruba polovičnému skresaniu deficitu bežného účtu platobnej bilancie na očakávané 4 % hrubého domáceho produktu.
Pozitívne čísla zo slovenskej ekonomiky, ktoré v posledných týždňoch zverejňuje slovenský štatistický úrad, sú pozitívnym impulzom aj pre domácu menu. Tá sa však opäť pohybuje blízko rekordných úrovní a v jej ďalšom posilňovaní dokonca minulý týždeň centrálna banka bránila priamymi intervenciami na devízovom trhu. Šramko sa však ku kurzu koruny vyjadriť nechcel. "Teraz je veľmi citlivé obdobie a myslím, že hocijaké ďalšie vyjadrenia ku kurzu by sa mohli považovať za jeho ovplyvňovanie," konštatoval. Podobne sa preto nechcel vyjadriť ani k eventuálnej možnosti posunutia centrálnej parity v rámci mechanizmu ERM II na nižšiu úroveň.
Centrálna banka sa však po svojich minulotýždňových intervenciách v tohtotýždňovom dvojtýždňovom repotendri opäť vrátila ku kráteniu dopytu bánk. Už pri predchádzajúcej sérii skresávania dopytu bánk v repotendri NBS tento krok komentovala ako snahu o podporu svojich devízových intervencií. Šramko v stredu opäť zopakoval, že centrálna banka krátenie repotendrov nepovažuje za dlhodobo používateľný nástroj, či však NBS napokon pristúpi k znižovaniu sadzieb je podľa neho otázne. "Je to treba vidieť v celom komplexe. Nie je to len otázka výmenného kurzu, ale aj iné parametre zohrávajú významnú úlohu pri rozhodovaní o nastavení úrokových sadzieb," dodal guvernér NBS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:03