StoryEditor

Rusko vyhlasuje, že sa nenechá v obchodných vzťahoch vydierať

14.11.2006, 13:24
Autor:
SITASITA

Ruský veľvyslanec pri Európskej únii (EÚ) Sergej Jastržembskij v utorok vyjadril nádej, že Moskva a Brusel by mohli skoro dospieť k dohode o novej hospodárskej spolupráci. Uviedol však, že Rusko na dohode "až tak veľmi netrvá, aby sa podvolilo žiadostiam, ktoré považuje za vydieranie". Jastržembskij to povedal potom, čo Poľsko ako člen EÚ v pondelok vetovalo plán na začatie rokovaní s Ruskom o rozšírení spolupráce. Varšava totiž žiada, aby Moskva najprv zrušila zákaz dovozu poľského mäsa.
"Existujú partneri, ktorí sa pokúšajú svoje čisto domáce problémy preniesť na európsku úroveň a zatiahnuť EÚ do vyrovnávania účtov, čo je pre nás neprijateľné," citovala Jastržembského ruská tlačová agentúra Interfax. "Máme záujem o prípravu novej zmluvy presne tak ako naši európski partneri, no ani o trochu viac. Rusko nebude akceptovať jazyk vydierania," povedal Jastržembskij pre ruskú tlačovú agentúru ITAR-TASS. Podľa Ruska poľské živočíšne a rastlinné produkty nespĺňajú požadované štandardy. Poľsko zase obviňuje Moskvu z porušovania čestných obchodných pravidiel pri dodávkach plynu a ropy a z toho, že nezaručuje slobodnú prepravu energií z Uzbekistanu a Kazachstanu. EÚ žiada od Ruska ratifikáciu medzinárodnej energetickej charty, ktorá by uľahčila západným firmám investovanie v ruskom energetickom sektore a poskytla by im právne garancie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 01:58