StoryEditor

Gazprom za prevzatie vedenia projektu Sachalin II zaplatí 5,6 miliardy EUR

22.12.2006, 08:52
Autor:
TASRTASR

Ruský energetický gigant Gazprom prevezme vedenie celosvetovo najväčšieho projektu na ťažbu ropy a plynu Sachalin II od holandsko-britského koncernu Royal Dutch Shell. Za 5,6 miliardy EUR, v prepočte 194,27, získa Gazprom polovicu celkového podielu plus 1 hlas. Informoval o tom dnes koncern Shell.
Po dlhých rokovaniach tak ruská strana získala kontrolu nad sporným projektom. Shell zníži svoj podiel v konzorciu, ktoré Sachalin II prevádzkuje, zo súčasných 55 % na 27,5 %. Japonské firmy Mitsui a Mitsubishi, ktoré tiež k tomuto konzorciu patria, budú mať na projekte podiel 12,5 %, respektíve 10 %.
Prostredníctvom Sachalinu II by mali byť podľa údajov koncernu Shell sprístupnené zásoby v objeme 4 miliardy barelov ropy. Už dávnejšie sa pôvodne predpokladané náklady 10 miliárd USD, v prepočte 26,27 miliardy SKK, zdvojnásobili. Doteraz sa pri projekte podľa vyjadrení Shellu preinvestovalo 12 miliárd USD. Podľa koncernu ruský štát z projektu Sachalin II už zinkasoval okolo 600 miliónov USD. Regulačný úrad pre dohľad nad ochranou prírody RosPrirodNadzor pred nedávnom obviňoval konzorcium z porušovania licencií a ekologických predpisov a hrozil mu vysokými peňažnými pokutami.
Podľa názoru expertov z branže by zníženie podielu na projekte mohlo mať pre Shell dôsledky hlavne v rozsahu jeho zásob ropy. "Z nášho pohľadu ide predovšetkým o to, aby sa Sachalin II konečne rozhýbal," vyhlásil šéf spoločnosti Shell Jeroen van der Veer. Šéf ruského Gazpromu zase poukázal na záujem svojho podniku posilniť svoju pozíciu v oblasti tekutého plynu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:04