StoryEditor

Obchodná výmena SR s Filipínami dynamicky rastie

05.06.2007, 18:03
Autor:
TASRTASR

Vzájomná obchodná výmena medzi SR a Filipínami v posledných rokoch dynamicky rastie. Kým v roku 2003 bol jej celkový obrat iba 12 miliónov EUR, v prepočte 407 miliónov SKK, v minulom roku to bolo už 65 miliónov EUR.
"Dúfame, že ten objem bude naďalej rásť, lebo potenciál je obrovský. Slovensko má o to veľký záujem," uviedol pre TASR počas dnešného Filipínskeho obchodného fóra v Bratislave zástupca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Brňo.
Slovenský vývoz na Filipíny v roku 2006 dosiahol viac ako 38 miliónov EUR, pokračoval Brňo, pričom tri roky predtým to boli ešte len 2 milióny EUR. Dovoz tovarov z tejto krajiny na Slovensko sa zvyšoval už miernejšie, z 10 miliónov EUR v roku 2003 narástol na 26 miliónov EUR v minulom roku. Zatiaľ čo v predchádzajúcich rokoch mala SR s Filipínami pasívnu obchodnú bilanciu, rok 2006 bol prvým rokom kladného výsledku vzájomnej obchodnej výmeny.
Zástupca MH pritom upozornil aj na skutočnosť, že na Filipínach zatiaľ nemáme obchodné zastúpenie, obchodného radcu ani iného ekonomického diplomata, ktorý by mohol hľadať možnosti a vytvárať priestor pre našich potenciálnych exportérov.
"Nemáme nadviazané diplomatické vzťahy, takže to spadá pod rakúsku veľvyslankyňu," pripojil sa prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR a čerstvý honorárny konzul Filipín v Bratislave Pavol Konštiak. Na dnešné fórum, ktoré bolo jedným z prvých stretnutí filipínskych a slovenských predstaviteľov na slovenskom území, pritom podľa Konštiaka veľvyslankyňa prišla zo skupinou podnikateľov, ktorí cestujú po Európe, hľadajú tu možnosti podnikať a ponúkajú tiež možnosti podnikania na Filipínach.
Filipíny by mali byť pre zahraničných investorov výhodné najmä svojou strategickou polohou v rámci Ázie. Ľahko je z nich dostupný celý 550-miliónový trh Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), aj preto tu majú svoje lokálne logistické centrá firmy ako Fedex či UPS, priblížila výkonná riaditeľka filipínskej International Investments Promotions Group Celeste Ilaganová. Vo vybraných odvetviach, medzi ktoré patrí elektronika, IT sektor, zdravotníctvo, infraštruktúra či turizmus, ponúka filipínska vláda pre investorov viaceré investičné stimuly. Podnikatelia tu tak môžu získať 4- až 8-ročné daňové prázdniny, zníženú 5-% sadzbu dane z príjmu pri lokalizácii v IT parkoch a ekologických zónach, ako aj oslobodenie od cla na dovoz kapitálového vybavenia či od dane z pridanej hodnoty (DPH) pri nákupe lokálnych tovarov a služieb.
"Je tam veľa možností, ktoré môžu naši podnikatelia rozvíjať," zdôraznil Brňo. Medzi styčné oblasti záujmu slovenských a filipínskych podnikateľov pritom zaradil najmä energetiku, informačné technológie, elektroniku, automobilový priemysel a oblasť služieb. "My budeme vytvárať priestor, aby k tým kontaktom prichádzalo oveľa častejšie, aby sme si vymieňali viac informácií," dodal zástupca MH, podľa ktorého je ASEAN pre ministerstvo jednou z prioritných oblastí záujmu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:18