StoryEditor

Istrobanku chcú piati

19.12.2007, 23:00
Nový vlastník Istrobanky bude čoskoro známy. O kúpu slovenskej a českej divízie rakúskej bankovej skupiny BAWAG, teda Istrobanky a BAWAG Bank CZ, prejavilo záujem päť spoločností.

Niektoré z nich majú svoje dcérske spoločnosti aj na Slovensku. Predstavitelia ich slovenských dcér sa k informáciám vyjadrovať nechceli.
Podľa rakúskeho denníka Wirtschaftsblatt podali ponuky na prevzatie nemecká banka BayernLB, francúzska Société Générale, talianska Intesa Sanpaolo, americká Citibank a maďarská OTP. Rakúske konkurenčné banky Raiffeisen International, Bank Austria, UniCredit a OeVAG ponuky nepodali.
O slovenské a české divízie BAWAG-u by mali mať podľa českých médií v minulosti záujem aj britská spoločnosť HSBC či francúzska poisťovňa AXA. Spoločnosť BAWAG informáciu nekomentovala.
"Proces predaja momentálne prebieha a je profesionálne riadený externou spoločnosťou. Informácie o predaji zatiaľ komentovať nebudeme," povedala hovorkyňa Istrobanky Miroslava Pargáčová. Oficiálne stanovisko poskytne Istrobanka až po riadnom ukončení predaja, na začiatku budúceho roka. Jej materská banka BAWAG PSK bude až do ukončenia predaja podporovať rozvoj a rast svojch dcérskych spoločností tak, aby bola zachovaná rovnako vysoká kvalita služieb poskytovaných klientom.
Spoločnosť BAWAG sa rozhodla reagovať na záujem zo strany viacerých finančných inštitúcií o Istrobanku a zamerať sa na rakúsky trh. Plánuje sa koncentrovať na svoje hlavné schopnosti so zámerom pokryť medzery na rakúskom trhu.
"K žiadnym špekuláciám v súvislosti s plánmi sa vyjadrovať nebudeme," povedal hovorca Citibank Slovakia Branislav Cehlárik. "Sme otvorený každej novej možnosti, ktorá môže priniesť osoh našim zákazníkom," konštatuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky, dcérskej spoločnosti talianskej Intesa Sanpaolo.
BAWAG, ktorú prevzala americká investorská spoločnosť Cerberus Capital v máji tohto roka, si najala banku Lehman Brothers ako poradcu pri predaji aktív. Po prevzatí spoločnosťou Cerberus Capital predáva BAWAG podiel aj v ďalších spoločnostiach a realitných aktívach. BAWAG bol od roku 2002 jediným vlastníkom slovenskej Istrobanky, ktorá vlastní aktíva v celkovej hodnote 37 miliárd korún a má účtovnú hodnotu približne 130 miliónov eur. V Českej republike vlastní spoločnosť banku BAWAG Bank CZ, ktorá je deviatou najväčšou v krajine, s hodnotou aktív približne 33 miliárd českých korún a účtovnou hodnotou sto miliónov eur.
Ako nedávno napísal Wirtschaftsblatt, ak by sa malo postupovať podľa doterajšej praxe, tak za obe banky by Bawag mohol zinkasovať dvojnásobok ich účtovnej hodnoty, čo je 460 miliónov eur.
Istrobanka vznikla v roku 1992. Finančná skupina Istrobanky zahŕňa tri dcérske spoločnosti, prostredníctvom ktorých poskytuje svojim klientom komplexné finančné služby. Ide o Istro Asset Management, Istroleasing a o Istro Recovery.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:32