StoryEditor

Airbus získal v Číne objednávku na 160 dopravných lietadiel

26.11.2007, 08:23
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia Airbusu a jeho čínski partneri podpísali dnes v Pekingu dohodu o dodávke 160 civilných dopravných lietadiel. Airbus im dodá 110 strojov A320 a 50 A330. Hodnota kontraktu je 14,8 miliardy USD, v prepočte 335,34 miliardy SKK. Podpísanie tejto dohody je jednou z udalostí, ktoré rámcujú trojdňové rokovanie francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho s čínskymi predstaviteľmi.
Ďalšou významnou ekonomickou udalosťou Sarkozyho návštevy, ktorá sa skončí v utorok, bolo podpísanie dohody o dodávkach jadrových energetických zariadení. Cena kontraktu sa odhaduje na takmer 12 miliárd USD. Francúzsky podnik AREVA dodá čínskym partnerom dva jadrové reaktory do elektrárne v provincii Kuang-tung.
Dnešné rozhovory medzi čínskym prezidentom Chu Ťin-tchaom a N. Sarkozym sa týkali aj výmennej hodnoty čínskej meny, jüanu, vysokého prebytku Číny v obchode s EÚ, odstránenia prekážok, ktoré bránia silnejšiemu podnikaniu európskych firiem v Číne a zlepšení hospodárskej spolupráce v konkrétnych priemyselných odvetviach, vrátane železničnej dopravy.
Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:59