StoryEditor

Spotreba narastá. Úspory tiež

24.10.2007, 00:00
Domácnosti si v prvom polroku prilepšili o takmer 666 miliárd, čo predstavovalo zhruba jedenásťpercentný medziročný rast. Reálne príjmy si tak prilepšili o takmer osem percent.

Zo zvyšovania kúpyschopnosti obyvateľstva profitujú obchodné reťazce aj banky. Aj keď sme za posledný rok minuli o desať percent viac ako v rovnakom období minulého roka, stihli sme si pritom aj našetriť. Len polpercentný rozdiel medzi nárastom príjmov domácností a ich spotrebou sa odrazil na 23-percentnom náraste hrubých úspor zhruba na 50 miliárd korún.

Odmeny zamestnancov na celkovom príjmovom "koláči" tvorili pritom len necelú polovicu, 31 percent prišlo z dôchodkov a 15 zo sociálnych dávok.
Zdravie, kultúra, kvalita života
Takmer všetko, čo Slováci dostali v uplynulom roku navyše aj minuli. Celkové prilepšenie sa najviac premietlo do zvýšených výdavkov na zdravie, bytové vybavenie a údržbu a na rekreáciu a kultúru. Najväčším výdavkom však zostávajú potraviny a náklady na bývanie.
"Keď sa štruktúra rastu výdavkov mení v prospech položiek, ktoré nie sú nevyhnutné pre život, svedčí to o narastajúcej kvalite života.
Dôležitý je však východiskový stav, ktorý bol výrazne vyšší pri základných potrebách, ako sú potraviny alebo bývanie," povedala sociologička Zuzana Kusá.
V sporení prevláda opatrnosť
Slováci pri svojich úsporách naďalej uprednostňujú istotu. Z narastajúcich príjmov sa preto najviac ušlo termínovaným vkladom.
"Spomedzi vkladových produktov je najväčší záujem o zaistené vklady s dobou viazanosti 18 mesiacov. Najviac majú klienti v štandardných termínovaných vkladoch, ktorých objem dosiahol ku koncu septembra 62,9 miliardy, čo je medziročný nárast o 6,7 percenta. Štandardné termínované vklady tvoria približne tretinu percent všetkých vkladov. Najobľúbenejšie sú vklady s viazanosťou na jeden rok, ktorých objem vzrástol medziročne o 127 percent," povedal vedúci odboru klientskych investícií Slovenskej sporiteľne Štefan Panenka.
"Celkový objem vkladov obyvateľstva na termínovaných účtoch vzrástol v priebehu posledného roka o 5,4 miliardy, čo predstavuje medziročný nárast o 13 percent. Zaujímavým investičným nástrojom pre klientov boli aj štruktúrované produkty - prostredníctvom garantovaného vkladu VÚB banky klienti investovali za posledných 12 mesiacov viac ako 1,2 miliardy," povedala hovorkyňa VÚB Alena Walterová.
Rastú aj investície
Narastajúce príjmy domácností nahrávajú aj podielovým a realitným fondom. Rastie počet "podielnikov" aj objem investovaných peňazí.
"Oproti minulému roku sme zaznamenali výrazný nárast počtu klientov, ktorí využívajú sporenie v podielových fondoch Asset Managementu. Kým v septembri 2006 sporilo prostredníctvom týchto fondov asi tisíc klientov, v tomto roku je ich takmer desaťtisíc. Klienti hľadajú stále nové produkty alebo nové typy fondov, prostredníctvom ktorých môžu zhodnocovať svoje peniaze. Práve nové typy fondov, napr. špeciálne fondy nehnuteľností alebo zaistené fondy, sú pre nich atraktívne a zaujímavé," informovala produktová manažérka Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Zuzana Kardelisová.
Podľa hovorkyne Ľudovej banky Jany Lukáčovej klienti pri investovaní do podielových fondov uprednostňujú najviac investície v slovenských korunách. "Viac ako 50 percent smerovalo do akciových podielových fondov s dlhodobým investičným horizontom a rastovým cieľom, najviac do korunových fondov a fondov v európskej mene. Obľúbené boli aj dlhopisové podielové fondy, pri ktorých tiež prevažovali investície v korunách," povedala Lukáčová.


 Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:32