StoryEditor

Prebytok zahraničného obchodu Číny vlani vzrástol takmer o 50 %

11.01.2008, 09:10
Autor:
TASRTASR

Prebytok zahraničného obchodu Číny vlani vzrástol takmer o 50 % a dosiahol nový rekord. A to aj napriek obavám, že niektoré čínske výrobky neplnia bezpečnostné štandardy, a poklesu rastu vývozu na konci roku.
Výrazné zvýšenie zahraničnej obchodnej bilancie môže zvýšiť tlak na Peking, aby umožnil posilnenie domácej meny a zrušil dovozné bariéry. Okrem toho poskytne argument niektorým americkým zákonodarcom, ktorí požadujú uvalenie obchodných sankcií na Čínu.
Prebytok zahraničnej obchodnej bilancie Číny vlani vyskočil o 47,7 % na 262,2 miliardy USD, v prepočte 5,96 bilióna SKK. Dnes o tom informovala čínska Ústredná colná správa. Niektorí ekonómovia však očakávali až 300 miliárd USD.
Politicky citlivá obchodná bilancia s USA sa zvýšila o 19 % na 163,3 miliardy USD. Prebytok bilancie obchodu s Európskou úniou (EÚ), ktorá je najväčším obchodným partnerom Číny, rástol oveľa rýchlejšie. Tu sa aktívne saldo zvýšilo o 46 % na 134,6 miliardy USD.
USA a ďalší obchodní partneri tlačia na Peking, aby dovolil razantnejšie posilnenie jüanu, ktorý považujú za podhodnotený, čo neférovo zvýhodňuje čínskych exportérov.
Decembrový prebytok medziročne vzrástol o 9,5 % na 22,7 miliardy USD, čo je výrazne pod mesačným rekordom dosiahnutým v októbri, a to 27 miliárd USD. "Rast prebytku zahraničnej obchodnej bilancie sa v 4. kvartáli vlaňajška o niečo spomalil, keďže dovoz sa zrýchlil a vývoz spomalil," citovala oficiálna čínska tlačová agentúra Xinhua colnú správu.
Export vlani vyskočil o 25,7 % na 1,2 bilióna USD a import sa zvýšil o 20,8 % na 955,8 miliardy USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 01:15