StoryEditor

Národná rada SR pred 15 rokmi rozhodla o zriadení NBS

18.11.2007, 11:24
Autor:
TASRTASR

Pred 15 rokmi, 18. novembra 1992, prijala Národná rada (NR) SR zákon o zriadení Národnej banky Slovenska (NBS). Slovenská centrálna banka vznikla v deň vzniku samostatnej SR 1. januára 1993.
NBS je nezávislou inštitúciou, ktorej základnou funkciou je udržiavanie cenovej stability. Za týmto účelom určuje menovú politiku, vydáva bankovky a mince, riadi, koordinuje a zabezpečuje peňažný obeh, platobný styk a zúčtovanie dát platobného styku. Zodpovedná je tiež za dohľad nad finančným trhom a vykonáva aj pôsobnosť, činnosti, úlohy, práva a povinnosti vyplývajúce z účasti NBS v Európskom systéme centrálnych bánk.
NBS zastupuje Slovenskú republiku na základe poverenia vlády SR v medzinárodných finančných inštitúciách a zastupuje SR tiež v operáciách na medzinárodných finančných trhoch súvisiacich s plnením menovej politiky.
Na čele NBS od 1. januára 2005 stojí guvernér Ivan Šramko. Prvým guvernérom NBS bol v rokoch 1993 až 1999 Vladimír Masár, ešte pred ním však prvých sedem mesiacov po vzniku viedol centrálnu banku viceguvernér poverený vedením Marián Tkáč. Vladimíra Masára nahradil vo funkcii guvernéra NBS 30. júla 1999 Marián Jusko, ktorého pred necelými 3 rokmi vystriedal súčasný guvernér Šramko. Viceguvernérmi centrálnej banky sú momentálne Martin Barto (od 31. januára 2005) a Viliam Ostrožlík (od 11. júla 2007).
Najvyšším riadiacim orgánom NBS je Banková rada (BR). Určuje menovú politiku a nástroje na jej uskutočňovanie a rozhoduje o menových opatreniach centrálnej banky. BR má jedenásť členov. Jej členmi sú guvernér, dvaja viceguvernéri a ôsmi ďalší členovia, z ktorých najviac traja nemusia byť v pracovnom pomere k centrálnej banke.
Guvernéra a viceguvernérov vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády schválený NR SR. Ôsmich ďalších členov bankovej rady vymenúva a odvoláva vláda na návrh guvernéra NBS. Funkčné obdobie členov bankovej rady je päťročné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:23