StoryEditor

Nemeckí primyselníci sú proti sprísneniu zákona o ochrane ekonomiky

29.12.2007, 15:51
Autor:
TASRTASR

Prezident Spolkového zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Jürgen Thumann vyzval spolkovú vládu, aby nedala schváliť zákon, ktorým sa majú chrániť kľúčové podniky krajiny pred zahraničnými štátnymi fondmi. BDI má na to jasný názor. Sme za voľný vstup investorov, rovnako ako naopak chceme voľne investovať vo svete. Sme proti akémukoľvek druhu protekcionizmu, uviedol J. Thumann v rozhovore pre nemeckú tlačovú agentúru DPA.

Nemecká spolková vláda chce v januári sprísniť zákon o zahraničných investoroch. Ním by mohol štát v budúcnosti zabrániť prevzatiu nemeckých koncernov zahraničnými investormi v prípade, aby by bola ohrozená národná bezpečnosť alebo by mohol byť ohrozený verejný poriadok.

Thumann kritizoval neurčitý obsah noriem novely zákona. Nie sú v ňom menované ani odvetvia a ani podniky. Radšej by som chcel počuť, o akých nebezpečenstvách sa vlastne hovorí? Bol by som rád, keby boli identifikované, dodal. V platnom zákone sa chránia podniky zbrojárskeho priemyslu a šifrovacej techniky. Prezident BDI sa domnieva, že krajina nepotrebuje nijaké nové regule, ktoré zachádzajú za rámec tých terajších.

Novelizovaný zákon má umožniť , aby sa mohli preskúmať zahraničné investičné fondy a firmy závislé na svojich vládach. Štát by mohol vetovať predaj nemeckých firiem v prípade, ak by mal v nich zahraničný investor získať viac ako 25-% podiel, alebo ak to už aj dosiahol.

Ešte sa definitívne nevyjasnilo, do akého termínu môže minister hospodárstva napadnúť a dať preskúmať nákup nemeckých firiem, alebo podielu cudzincami v nich, ak už došlo k transakcii. V návrhu zákona sa hovorí o 3-mesačnom lehoty retroaktivity. CDU ju chce predĺžiť na tri roky. Také obdobie sa pokladá z právneho hľadiska za sporné, lebo v takom časovom rozpätí sa už väčšina fúzií alebo akvizícií realizovala v celom rozsahu.

Thumann pokladá obavy z čínskych a ruských štátnych fondov, ako aj fondov z krajín Perzského zálivu za neodôvodnené. Naposledy využili fondy finančnú krízu, aby prenikli do švajčiarskej veľkobanky UBS a do americkej veľkobanky Citigroup. Obe banky museli odpísať miliardy zo svojich ziskov v dôsledku krízy amerických hypotekárnych ústavov. Nemali by sme sa tešiť a byť vďační, že takéto fondy prišli a poskytli kapitál? spýtal sa Thumann.

Štátne fondy majú k dispozícii kapitál v hotovosti, ktorého hodnota sa odhaduje na 2,5 bilióna USD, v prepočte takmer 57,9 bilióna SKK. Želám si, povedal šéf nemeckých podnikateľov, aby sa z tej sumy čo najviac investovalo v Nemecku a tým aby došlo k vytvoreniu nových pracovných miest.

Informovala o tom agentúra DPA.
(1 USD = 23,158 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:02