StoryEditor

MMF: Pokles amerického dolára je správny

18.11.2007, 13:13
Autor:
TASRTASR
Pokles amerického dolára je pohybom tým správnym smerom. Tento postoj Medzinárodného menového fondu (MMF) na dnešnom stretnutí centrálnych bankárov a ministrov financií krajín G20 tlmočil šéf organizácie Dominique Strauss-Kahn.

G20 je skupina 20 vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín a predstavuje zhruba 90 % globálnej ekonomiky. Stretnutie v juhoafrickom Kleinmonde sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení aj voči prítomným novinárom.
Strauss-Kahn na stretnutí uviedol, že ostatné meny sa nevyvíjajú tak, ako by sa mali vrátane eura, kanadského dolára i brazílskej meny. Výkyvy niektorých mien súvisia s enormnými prebytkami bežného účtu platobnej bilancie jednotlivých krajín, ako je tomu i v prípade čínskej meny jüan.
Americký dolár klesol od začiatku tohto roka o 10 % na rekordné minimum voči košu hlavných svetových mien. Kanadský dolár dosiahol na začiatku novembra 130-ročné maximum voči americkému doláru.
Skupina G20 rokuje i o reforme MMF a Svetovej banky, aby mali rozvíjajúce sa ekonomiky väčší vplyv a hlasovacie práva v týchto medzinárodných organizáciách.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:24