StoryEditor

Francúzsko predá podiel v EdF, aby mohlo modernizovať univerzity

03.12.2007, 10:09
Autor:
TASRTASR

Francúzsko dnes predá malý podiel v elektrárenskom koncerne Électricité de France (EdF). Z príjmu chce financovať plán na modernizáciu univerzít. Celková hodnota investície do univerzít by mala dosiahnuť 5 miliárd EUR, v prepočte 165,8 miliardy SKK.
Ministerstvo financií vo svojom vyhlásení uviedlo, že predá 45 miliónov akcií spoločnosti EdF, čo predstavuje asi 2,5 % jej kapitálu. EdF je najväčším európskym elektrárenským koncernom z hľadiska burzovej hodnoty. V prípade vysokého dopytu ministerstvo môže zvýšiť ponuku na 67,3 milióna akcií alebo 3,7 %. Ministerka financií Christine Lagardeová povedala pre televízny kanál France 2, že je veľmi pravdepodobné pokračovanie v predaji akcií EdF v roku 2008.
Francúzska vláda sa snaží o udržanie schodku verejných financií v rámci limitov stanovených Európskou úniou (EÚ). Na druhej strane investuje do štrukturálnych ekonomických reforiem a tiež plní sľuby prezidenta Nicolasa Sarkozyho.
Po dnešnom predaji bude štát v EdF vlastniť 83,6 %. Podľa zákona z roku 2004 musí zostať v rukách štátu aspoň 70 % EdF.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 05:12