StoryEditor

Euro dosiahlo voči doláru novú rekordnú úroveň

25.07.2007, 08:47
Autor:
TASRTASR

Euro dnes dosiahlo voči doláru novú rekordnú úroveň. Kurz eura posilnil počas obchodovania až na 1,3851 USD/EUR. Príčinou rastu kurzu eura je očakávanie, že Európska centrálna banka (ECB) zvýši úrokové sadzby. Neskoro popoludní sa euro predávalo za 1,3832 USD. ECB dnes stanovila referenčný kurz na 1,3833 USD/EUR (v pondelok 1,3821 USD/EUR). Dolár teda stojí 0,7229 (0,7235) EUR.
"ECB bude vďaka relatívne dobrým konjunkturálnym údajom eurozóny pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb," uviedol ekonóm banky HSBC Trinkaus & Burkhardt Thomas Amend. Posledné údaje signalizujú pokračovanie robustného rastu ekonomiky eurozóny. Po ochladení v 2. kvartáli by mala konjunktúra v 2. polroku opäť zrýchliť. Toto podporuje očakávania, že ECB bude pokračovať v cykle sprísňovania menovej politiky.
Kurz dolára stláča smerom dole presvedčenie finančných trhov, že americká centrálna banka Fed nebude v najbližšom čase meniť úrokové sadzby kvôli neistote na trhu s nehnuteľnosťami. "Toto hovorí v prospech eura," uviedol Amend, ktorý predpokladá, že euro posilní ešte v tomto týždni nad úroveň 1,40 USD.
Navyše, člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jürgen Stark v pondelňajšom rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že silné euro zatiaľ nemá negatívny vplyv na európskych exportérov. "Exportéri z eurozóny zatiaľ netrpia silným eurom," povedal Stark. Dodal, že posilňovanie eura bolo doteraz skutočne pozvoľné a problémom by bolo prudké zvýšenie jeho kurzu. Podľa Starka Európa prekonala dlhoročný slabý rast, pričom americké hospodárstvo spomalilo, čo sa logicky premietlo aj do kurzu eura voči doláru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 07:52