StoryEditor

Nemecko by už na budúci rok malo mať prebytok rozpočtov asi 5 miliárd EUR

25.07.2007, 09:38
Autor:
TASRTASR

Nemecko by malo na budúci rok dosiahnuť prebytok verejných rozpočtov asi 5 miliárd EUR, v prepočte vyše 165 miliárd SKK. Uviedol to vo svojej prognóze Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW) v Berlíne. Ak sa jeho prognóza stane skutočnosťou, krajina bude mať celkové hospodárenie s verejnými financiami v pluse prvý raz od roku 1969.
Ekonómovia predpokladajú, že nemecká ekonomika sa bude v roku 2008 rozvíjať solídnym tempom. Hrubý domáci produkt (HDP) by mal v porovnaní s tohtoročným výsledkom vzrásť o 2,5 %. Počet nezamestnaných klesne na 3,3 milióna a v porovnaní so súčasnosťou sa zníži asi o 500 000.
Kým doteraz nemecký hospodársky vzostup výdatne podporoval export, na budúci rok sa situácia zmení. Na hospodárskom raste krajiny by mala mať 80-% podiel domáca spotreba; vlani bol jej podiel 57-%.
Spolkový minister financií Peer Steinbrück predpokladá, že Nemecko dosiahne prebytok verejných rozpočtov, teda štátneho rozpočtu, rozpočtov spolkových krajín a sociálnych poisťovní, prvý raz až v roku 2010.
Prebytok verejných rozpočtov Nemecka buď na budúci rok alebo v roku 2010 bude nesporným úspechom, ale nestane sa nijakým triumfom. Štátny dlh krajiny dosiahol 1,5 bilióna EUR a úlohou nasledujúcich generácií bude splatiť ho veriteľom štátu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 19:27