StoryEditor

Česká centrálna banka musí pre odloženie eura raziť viac mincí

16.12.2007, 16:41
Autor:
TASRTASR
Na neurčito odložené prijatie eura "vyprovokovalo" Českú národnú banku (ČNB) k tomu, že začne na budúci rok raziť omnoho viac nových mincí než doteraz.

V tomto roku mala ČNB, ktorá zaisťuje razenie dostatočného počtu mincí, tlač bankoviek a dozerá na ich obeh, napísané v kolónke výroby 50-, 10- a 5-korunových obežív veľkú nulu. Na budúci rok však počíta s tým, že vyrazí 10 miliónov 50- a 10-korunáčok a 15 miliónov päťkorunáčok. Zdvojnásobí sa aj výroba korunových mincí.

Po tomto roku nie je jasné, kedy chce česká vláda euro zaviesť. Premiér Mirek Topolánek pred dvoma týždňami uviedol, že zavedenie eura od roku 2012 sa v ČR nedá stihnúť.

Tomu teraz prispôsobuje aj ČNB svoje plány. Na budúci rok zvýšila rozpočet na vyrazenie mincí o 137 miliónov Kč. Tlač bankoviek však bude o niečo lacnejšia. Tento rok sa tlačili najmä 2000-korunové bankovky a tie sú, hlavne pre väčšie rozmery, drahšie než tisícovky alebo päťstovky. Novinkou v budúcom roku bude, že sa znova začnú raziť 50-korunáčky.

Rok 2008 prinesie v Česku aj koniec najmenších drobných. Po tom, čo centrálna banka v roku 2003 zrušila 10- a 20-halierniky, postihne podobný osud aj 50-halierové mince. Od 1. septembra budúceho roka s nimi nebude možné platiť v českých obchodoch. Dôvod tohto verdiktu je podobný ako pred 4 rokmi - ľudia prestávali dávať 50-halierniky do obehu, ČNB teda musela stále raziť nové, čo znamená predražovanie.

Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:19