StoryEditor

Experti počítaju so znižovaním úrokov v Maďarsku

02.07.2007, 17:07
Autor:
TASRTASR

V Maďarsku by sa mohla začať etapa ďalšieho znižovania úrokov. Očakávajú to experti Inštitútu pre hospodársky výskum GKI na základe toho, že centrálna banka znížila v júni kľúčový úrok z 8,0 na 7,75 %. Nerovnováhy v maďarskej ekonomike by sa mali znížiť. Miera inflácie má do konca roka klesnúť na 4,5 až 5,0 %, za celý rok sa prognózuje v priemernej výške 7 %.
Kľúčový úrok by sa mal v dôsledku klesajúcej inflácie znížiť do konca roka na 6,5 %. Od jesene sa počíta s podstatnejším znižovaním úrokov. Inflácia prekonala svoj vrchol a od septembra bude výrazne klesať, uvádza v dnešnom vydaní maďarský denník Népszava.
Reálne príjmy by mohli za celý rok klesnúť o 4,5 %, pričom na 4. štvrťrok sa predpovedá stagnácia. Konjunkturálna správa, ktorú vypracovali spoločne GKI a Erste Bank, predpovedá zvýšenie priemyselnej výroby o 9 %. Hospodársky rast je tento rok v porovnaní s vlaňajškom slabší, ale vyšší, ako sa očakávalo.
Tento rok sa očakáva rast exportu o 18 %, importu o 15 %. Deficit bežného účtu platobnej bilancie by mal dosiahnuť 4,5 miliardy EUR, v prepočte 151,35 miliardy SKK. Za celý rok sa očakáva vyrovnaná obchodná bilancia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:43