StoryEditor

Aukčné stránky hrajú na trhu s nelegálnym softvérom významnú úlohu

26.09.2007, 07:54
Autor:
TASRTASR
Predaju vyše 36 000 kusov nelegálnych softvérových produktov, ktoré ponúkali viaceré aukčné internetové stránky na celom svete, zabránilo za prvých 6 mesiacov tohto roka združenie Business Software Alliance (BSA).

Cena tohto softvéru na trhu dosahuje viac ako 8 miliónov USD, v prepočte 193,5 milióna SKK. Z odhadov vyplýva, že aukčné stránky v tomto roku sprístupnia užívateľom nelegálny softvér v celkovej hodnote viac ako 16 miliónov USD.

 

Ako povedal riaditeľ BSA pre represívne aktivity na internete John Wolfe, ide však len o špičku ľadovca. "Tieto údaje zahŕňajú stránky, ktoré porušovali autorské práva k produktom našich členov a u ktorých sme podnikli nevyhnuté kroky prostredníctvom vlastníkov aukčných stránok, aby sme zastavili ich činnosť. Niektoré ponuky v aukciách pritom vyústili do desiatok ba dokonca stoviek nelegálnych nákupov," dodal Wolfe.

 

Ak ľudia nakupujú softvér prostredníctvom aukčných stránok, mali by si dať pozor predovšetkým na cenu. Príliš výhodná cena je totiž častokrát hlavným znakom nelegálneho softvéru. Falošné kópie užívateľovi zväčša nezabezpečia ani plnú funkcionalitu a podporu tak ako legálna verzia. "Podstupujete tiež vážne bezpečnostné riziko, keďže falzifikovaný softvér býva mnohokrát napojený na hackerov, ktorí sa snažia dostať do vašej siete," varuje potenciálnych užívateľov hovorca BSA v SR Roman Karabelli.

 

Zo štúdie BSA Riziká nadobudnutia a používania pirátskeho softvéru vyplýva, že šance na to, aby používateľ získal z aukčnej stránky legálny softvér bez vírusov, trójskych koňov alebo spywaru, sú menšie ako v jednom z dvoch prípadov.

 

Niektoré produkty ponúkané na aukčných stránkach sú pritom určené výlučne pre firmy a podnikateľov. Firmy, nakupujúce softvér z týchto zdrojov, by mali byť obzvlášť opatrné, aby sa vyhli uvedeniu do omylu s falošným produktom, zavíreniu siete či bezpečnostnému riziku vyplývajúcemu z penetrácie ich systému spywarom. V neposlednom rade im tiež hrozí riziko trestnoprávneho postihu, spojené s porušovaním práv duševného vlastníctva k inštalovanému nelegálnemu softvéru.

 

Významným zdrojom nelegálneho softvéru sú aj P2P siete (peer-to-peer). BSA mesačne identifikuje približne 200 000 nelegálnych softvérových súborov ponúkaných prostredníctvom takýchto sietí.

 

BSA je vedúcim globálnym združením zameraným na podporu bezpečného a legálneho on-line sveta. V komunikácii s vládnymi inštitúciami a zákazníkmi zastupuje vedúce softvérové a internetové spoločnosti. Svoje protipirátske aktivity a iniciatívy vykonáva približne v 75 krajinách.

 

(1 USD = 24,194 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 20:41