StoryEditor

Dôchodkový systém prejde od 1. januára zmenami

31.10.2007, 12:57
Autor:
TASRTASR
Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady SR, zavádza od začiatku budúceho roka do dôchodkového systému viaceré významné zmeny.

Či však novela vstúpi do platnosti v súčasnej podobe a v plánovanom termíne ešte nie je isté, opoziční poslanci už totiž kvôli zmätočnému hlasovaniu požiadali prezidenta SR Ivana Gašparoviča o vrátenie zákona do parlamentu.
Najvýraznejšou zmenou je dočasné otvorenie 2. dôchodkového piliera v prvom polroku budúceho roka. Vládna koalícia tak chce umožniť voľný vstup, ale najmä výstup z kapitalizačného piliera. Má sa tak vytvoriť priestor na opätovné zváženie účasti v ňom pre tých, pre ktorých je sporenie na dôchodok nevýhodné. Pri hlasovaní o novele však poslanci okrem tejto úpravy schválili zároveň aj pozmeňovací návrh, ktorý dobrovoľný vstup do 2. piliera neumožňuje.
Minimálna doba poistenia alebo sporenia, po ktorej vzniká nárok na dôchodok, sa má od 1. januára 2008 zvýšiť zo súčasných 10 na 15 rokov. Voči tejto zmene má výhrady Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). Opozičné strany kvôli tomu dokonca zvažujú podanie na Ústavný súd SR.
Sporivý pilier sa po novom stane dobrovoľným pre mladých ľudí, ktorí sa prvýkrát zapoja do pracovného procesu. Doteraz bol pre nich vstup do 2. dôchodkového piliera povinný, od 1. januára 2008 sa budú môcť naopak do šiestich mesiacov od nástupu do práce rozhodnúť, či si chcú na dôchodok aj sporiť, alebo ostanú poistení iba v SP.
Dôchodková novela tiež zvyšuje maximálny vymeriavací základ na platenie dôchodkových odvodov z terajšieho trojnásobku na štvornásobok priemernej mzdy. Pôvodne pritom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR navrhovalo úplné odstránenie tohto stropu.
Vybrané skupiny osôb, za ktoré platí dôchodkové odvody štát, pôvodný návrh z dielne ministerstva práce vylučoval z účasti v 2. pilieri. Malo ísť o matky na materskej dovolenke, opatrovateľov dlhodobo chorých ľudí a invalidov. Túto zmenu však poslanci napokon z novely vypustili. Jedinou výnimkou ostávajú invalidi, za ktorých bude štát od začiatku budúceho roka platiť odvody iba do Sociálnej poisťovne (SP).
Rezort práce tiež pôvodne navrhoval zákaz súbehu poberania predčasného dôchodku a príjmu zo zárobkovej činnosti. Po zásahu koaličnej ĽS-HZDS bola však aj táto zmena z dôchodkovej novely vypustená.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:24