StoryEditor

SOI odporúča platiť pri nákupe cez internet až po dodávke tovaru

29.11.2007, 06:08
Autor:
TASRTASR
Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) odporúča spotrebiteľom, aby pri nákupe prostredníctvom internetu neplatili vopred, ale až po dodaní tovaru. Inšpekcia neodporúča objednávať si tovar alebo službu cez internet v prípade, že predávajúci neuvádza žiadny iný kontakt okrem mailovej adresy.

"Predaj tovaru prostredníctvom internetu sa riadi zákonom o elektronickom obchode, podľa ktorého je poskytovateľ služieb povinný poskytnúť najmä názov, obchodné meno a sídlo poskytovateľa služieb, ak ide o právnickú osobu, alebo meno, priezvisko, miesto podnikania a adresu bydliska poskytovateľa služieb, ak ide o fyzickú osobu, daňové identifikačné číslo, ak je platiteľom dane z pridanej hodnoty," informuje SOI.


Na zmluvy uzatvorené na diaľku na nákup tovaru formou zásielkového predaja sa vzťahuje navyše aj zákon o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji a zásielkovom predaji. "Podľa tohto zákona pri zásielkovom predaji je predávajúci povinný pred uzavretím zmluvy na diaľku súčasne s ponukou tovaru alebo služby spotrebiteľovi oznámiť svoju totožnosť, trvalý pobyt a živnostenské oprávnenie, ak zásielkový predaj vykonáva fyzická osoba, obchodné meno a sídlo, ak ide o právnickú osobu, tiež opis tovaru alebo služby, cenu, dodacie podmienky a náklady na dodanie tovaru, platobné podmienky, ale aj poučenie o práve spotrebiteľa odstúpiť od zmluvy," vymenúva SOI. - "Ak sa predávajúci a spotrebiteľ nedohodnú inak, predávajúci je povinný objednávku spotrebiteľa splniť do 30 dní od jej doručenia. Ak predávajúci nesplní zmluvu, pretože objednaný tovar nemôže dodať alebo službu poskytnúť, je povinný o tom bezodkladne informovať spotrebiteľa a do 15 dní mu vrátiť cenu zaplatenú za tovar alebo preddavok, a to v prípade, ak sa predávajúci a spotrebiteľ nedohodnú na náhradnom plnení," vysvetľuje inšpekcia.


V prípade problémov má spotrebiteľ možnosť obrátiť sa aj na príslušné Európske spotrebiteľské centrum v danej krajine, podľa sídla predávajúceho.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:49