StoryEditor

Právne kroky pripravuje aj akcionár EZP

18.01.2008, 15:13
Autor:
SITASITA

Akcionár Európskej zdravotnej poisťovne, a.s. (EZP) pripravuje právne kroky na ochranu svojich oprávnených záujmov a vložených investícií. Informoval o tom hovorca EZP Stanislav Jurikovič. Podľa neho sa tak akcionár, cyperská spoločnosť Medical Care Holding, rozhodol na základe analýzy súčasnej situácie spôsobenej prijatím legislatívnych zmien účinných od 1. januára tohto roku. Pridá sa tak k akcionárom zdravotných poisťovní Apollo a Dôvera, ktoré sa pripravujú na medzinárodné arbitráže.
Predarbitrážnu výzvu už vláde a ministerstvám zaslal holandský akcionár poisťovne Dôvera, spoločnosť Health Insurance Companies of Eastern Europe (HICEE). Predarbitrážna výzva obsahuje návrh na mimosúdne vyrovnanie vo výške 15 mld. Sk. Predseda vlády Robert Fico ju označil za nebotyčnú drzosť a obyčajné výpalníctvo. "Nenecháme sa vydierať," vyhlásil Fico na piatkovom brífingu. Na arbitráž so Slovenskou republikou sa pripravuje aj majoritný akcionár Apollo zdravotnej poisťovne, firma E.I.C., a.s., dcérska spoločnosť rakúskej Eurambank. Na základe právnej analýzy, ktorá potvrdila porušenie investorských práv, sa rozhodla súdnou cestou hájiť svoje záujmy. Opiera sa pritom o dohodu o podpore a ochrane investícií medzi SR a Rakúskom. V súčasnosti si E.I.C. vyberá právnu kanceláriu, ktorá ju bude zastupovať. Finančné podmienky zatiaľ spoločnosť nechcela konkretizovať, nakoľko to považuje za predčasné.
Európska zdravotná poisťovňa a.s. získala povolenie na činnosť 9. augusta 2005. Zakladateľom poisťovne je J&T Finance Group, a.s. Verejné zdravotné poistenie začala vykonávať od januára minulého roku. EZP je podľa údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou s počtom poistencov 124 658 najmenšou zdravotnou poisťovňou v SR, jej podiel na trhu dosahuje 2 %.
Novela zákona o zdravotných poisťovniach, pre ktorú bude zrejme SR čeliť medzinárodným arbitrážam, okrem iného nariadila zdravotným poisťovniam, aby zisk z verejného zdravotného poistenia vrátili do systému zdravotníctva. Po prvý raz sa tak má stať v roku 2009 za zisk vyprodukovaný v tomto roku. Novelu schválil parlament vlani a účinnosť nadobudla od januára tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:33