StoryEditor

EK predložila návrh revízie spoločnej poľnohospodárskej politiky

20.11.2007, 13:32
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) dnes predložila plán na revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky s cieľom dosiahnuť jej zefektívnenie a modernizáciu a prispôsobiť ju rozšírenej Európskej únii (EÚ).
Tzv. health-check sa týka troch hlavných oblastí - zefektívnenia a zjednodušenia režimu priamych platieb, opatrení na podporu trhu a nových výziev súvisiacich s klimatickými zmenami, biopalivami či vodným hospodárstvom.
EK navrhuje postupné krátenie dotácií, ktoré dostávajú farmy, pričom by škrty najviac postihli subjekty s najvyššími platbami. V prípade fariem s dotáciami prevyšujúcimi 300 000 EUR ročne, v prepočte asi 9,84 milióna SKK, by išlo o 45-% krátenie, pre farmy s dotáciami nad 200 000 EUR ročne by platilo 25-% krátenie a pre farmy, ktoré dostávajú ročne 100 000 - 200 000 EUR, sa navrhujú 10-% škrty. Brusel chce pritom preskúmať spôsoby, ako zabrániť veľkým farmám, aby sa rozdelili s cieľom vyhnúť sa kráteniu dotácií.
Takisto sa predpokladá prehodnotenie podmienok, ktoré musí farmár spĺňať na získanie podpory z EÚ, čo by na jednej strane mohlo viesť k odstráneniu zbytočných záväzkov, na druhej strany by sa však mohli vytvoriť nové podmienky súvisiace s klimatickými zmenami alebo vodným hospodárstvom. Súčasťou návrhu je tiež zvýšenie plochy pôdy, ktorú musí farmár vlastniť, aby mal nárok na podporu z EÚ. Momentálne je to 0,3 hektára.
EK ďalej navrhuje, aby členské krajiny pokračovali v oddeľovaní výšky dotácie od produkcie fariem, aby tak neboli žiadne dotácie viazané na objem produkcie. Čiastočne možno tento spôsob uchovať v regiónoch, v ktorých je produkcia nízka alebo dôležitá z ekonomického či environmentálneho hľadiska. Takéto prípady však treba posudzovať individuálne.
EK chce tiež prehodnotiť opodstatnenosť intervenčných nákupov či kvót. V prípade väčšiny obilnín sa zvažuje zrušenie intervencií, avšak výnimkou by bola pšenica. Ponechala by sa tiež možnosť intervencií pre krízové situácie.
U kvót na mlieko sa plánuje zrušenie do roku 2015. EK sa však zamýšľa nad tým, či by nemalo dochádzať k postupným úpravám, aby tak nebol tento prechod pre odvetvie príliš prudký. Tiež treba zvážiť možné opatrenia na pomoc poľnohospodárskym výrobcom mliečnych produktov v tých oblastiach EÚ, ktoré do veľkej miery závisia od tejto produkcie. Ide napríklad o horské oblasti.
Prediskutovať treba aj možnosť zrušenia povinného vyňatia pôdy z produkcie, pričom by bolo potrebné nájsť nové spôsoby, ako uchovať environmentálny prínos tohto opatrenia.
Dnešným dňom EK začína verejné konzultácie, ktoré potrvajú šesť mesiacov. Brusel dúfa, že členské krajiny návrh do konca budúceho roka podporia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:07