StoryEditor

Zrkadlový projekt s Rakúskom

24.08.2005, 00:00
Projekt hospodárskej spolupráce rakúskych a slovenských malých a stredných podnikateľov v osi Krems -- Viedeň -- Bratislava -- Trnava za päť miliónov korún je financovaný z prostriedkov Európskeho fondu pre regionálny rozvoj, zo štátneho rozpočtu prostredníctvom ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a z vlastných zdrojov.

V auguste tohto roku sa začal realizovať projekt ECONET PLATFORMA, ide o prvý zrkadlový projekt v rámci iniciatívy Spoločenstva INTERREG IIIA Rakúsko - Slovenská republika. Projekt za päť miliónov korún realizuje INOVA Slovakia, n. o. a je financovaný z prostriedkov Európskeho fondu pre regionálny rozvoj, zo štátneho rozpočtu prostredníctvom ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a z vlastných zdrojov.
"Na slovenskej strane v prihraničných oblastiach chýba inštitucionálny rámec poradenských služieb pre podnikateľov, malé a stredné podnikanie sa pomaly rozvíja, chýbajú inovatívne centrá malého a stredného podnikania. Cieľom projektu je práve posilnenie hospodárskych štruktúr v hraničnom regióne Krems - Viedeň - Bratislava - Trnava zintenzívnením hospodárskej kooperácie malého a stredného podnikania, zakladaním nových podnikateľských subjektov a podporou vzdelávania," povedala nám o projekte Ing. Mária Balážová, PhD. z INOVA Slovakia. Ďalším cieľom je posilnenie inovatívnosti a konkurencieschopnosti podnikateľov, ako aj začínajúcich podnikateľov aktívnou poradenskou činnosťou, odbornými školeniami a organizovaním podnikateľských klubov.
Na Slovensku bude ECONET PLATFORM trvať dvadsať mesiacov a všetky aktivity v rámci projektu sú bezplatné. Od augusta prebieha vyber tém, školiteľov, tvorba internetovej platformy. Kickoff-akcia, prvá verejná akcia v rámci projektu, sa uskutoční 13. októbra. "Je výhodou, že ide o zrkadlový projekt, naši podnikatelia budú mať možnosť priameho kontaktu s rakúskymi podnikateľmi. V Rakúsku sa projekt začal už vlani v septembri, takže môžeme čerpať zo skúseností našich rakúskych partnerov," doplnila Balážová.
V rámci projektu sa pre podnikateľov uskutoční v Bratislave a v Trnave viacero podnikateľských klubov. Na nich môžu slovenskí podnikatelia nadviazať kontakty s rakúskymi podnikateľmi, so zástupcami bánk, poisťovní a štátnej správy. Pre všetky cieľové skupiny sú určené semináre o možnostiach podpory a financovania, podporných programoch EÚ, manažmente projektov, o know-how pre zakladajúcich podnikateľov a možnostiach exportu produktov.
Celý projekt má podporiť internet. Na webovej stránke budú môcť nájsť podnikatelia všetky informácie o projekte ale aj o podpore malého a stredného podnikania s aktuálnymi informáciami zo Slovenska a z Rakúska. Prostredníctvom internetového portálu sa budú môcť podnikatelia prihlásiť na všetky organizované akcie.
Súčasťou projektu bude štúdia o možnostiach zakladania nových podnikov pre začínajúcich podnikateľov a živnostníkov. Prostredníctvom obchodných zástupcov Slovenskej republiky a Rakúska sa uskutoční individuálne konzultačno-informačné poradenstvo. Na základe požiadaviek a záujmu budú môcť slovenskí podnikatelia navštíviť vybrané podniky v Rakúsku.
Súčasťou projektu bude aj bezplatné poradenstvo pre začínajúcich podnikateľov, ako aj pre už jestvujúce podniky malej a strednej veľkosti v oblasti cezhraničných projektov, projektov Európskej únie, ako aj výskumných projektov.
V rámci projektu je päť cieľových skupín. Pre každú z nich sa od októbra 2005 do marca 2007 uskutočnia školenia, semináre, kluby, konzultačno-informačné dni a poradenstvo.
Cieľové skupiny projektu:
- malí a strední podnikatelia, živnostníci, podnikatelia v oblasti výroby, výskumu, životného prostredia, infraštruktúry, využívania informačných komunikačných technológií
- poradcovia v oblasti podpory a financovania malého a stredného podnikania
- prácu hľadajúci talentovaní vysokoškolsky vzdelaní ľudia v oblasti "novej ekonomiky"
- potenciálni malí a strední podnikatelia
- malí a strední podnikatelia v oblasti obchodu a exportu
- podnikateľky v pohraničnej oblasti
Partneri projektu:
INOVA Slovakia n. o. - organizátor a koordinátor projektu
Slovenská obchodná a priemyselná komora Trnava
Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania
Obchodná a priemyselná komora Rakúsko, ktorá má na starosti zrkadlový projket v Rakúsku

Priority a opatrenia programu INTERREG IIIA Rakúsko – Slovensko
Celková alokácia tohto programu na roky 2004 až 2006 je 29, 2 milióna eur, pričom na Slovensko pripadá 12,6 milióna eur. Oprávnenými oblasťami pre podporu sú v rámci Slovenska Bratislavský a Trnavský samosprávny kraj. Cieľom programu je podpora cezhraničnej nadnárodnej spolupráce, rozvoj ekonomických a sociálnych centier prostredníctvom spoločných stratégií a projektov. Ide o podporu menších, prevažne neinvestičných projektov založených na rozvíjaní cezhraničných kontaktov(tzv. projekty ľudia – ľuďom).

Priority a opatrenia programu INTERREG IIIA Rakúsko – Slovensko

Priorita 1

Priorita 2

Priorita 3

Priorita 4

Priorita 5

Priorita 6

Cezhraničná

Dostupnosť

Cezhaničné

Ľudské zdroje

Udržateľný

Osobitná podpora

hospodárska

 

organizačné

 

územný

pohraničným

spolupráca

 

štruktúry a siete

 

a environmentálny

regiónom

 

 

 

 

rozvoj

 

Rozvoj a podpora

Zlepšenie

Podpora

Rozvoj

Riadenie zdrojov,

Osobitná podpora

podnikateľských

cezhraničnej

cezhraničných

regionálnych

technická

pohraničným

miest

dopravy

organizačných

trhov práce

infraštruktúra

regiónom.

a podnikateľskej

a telekomunikačnej

štruktúr

v kontexte

a obnoviteľné

 

infraštruktúry

infraštruktúry.

a budovanie sietí.

rozširovania EÚ.

zdroje energie.

 

v pohraničných

 

 

 

 

 

oblastiach.

 

 

 

 

 

Cezhraničná

Organizácia

Mikroprojekty

Rozvoj

Ochrana prírody

 

podnikateľská

dopravy

vrátane činností

spolupráce

a životného

 

spolupráca

a inžinierstvo,

ľudia ľuďom

a infraštruktúry

prostredia vrátane

 

(MSP),

logistika.

a malé pilotné

v oblasti

národných

 

poradenstvo

 

vzdelávania,

vzdelávania,

a prírodných

 

a podpora pre

 

projekty.

doškoľovania

parkov.

 

cezhraničné

 

 

a vedy.

 

 

podnikateľské

 

 

 

 

 

činnosti.

 

 

 

 

 

Turizmus

 

 

 

Cezhraničný

 

a voľný čas.

 

 

 

územný rozvoj

 

 

 

 

 

vo vidieckych

 

 

 

 

 

a mestských

 

 

 

 

 

oblastiach.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:21