StoryEditor

Ľudia už veria v lepšie časy

28.05.2009, 14:38
Autor:
TASRTASRemoemo
Aktualizované 16:25 | Indikátor ekonomického sentimentu v eurozóne sa v máji zvýšil už druhý mesiac za sebou. Potvrdil to dnes európsky štatistický úrad Eurostat. To vyvoláva nádej, že menová únia má najhoršiu časť recesie za sebou. (na snímke: predseda Európskej komisie José Manuel Barroso)

Podľa najnovších údajov indikátor ekonomického sentimentu (IES) eurozóny v máji vzrástol o 2,1 bodu na 69,3 bodu. No aj napriek tomu, že sa jeho hodnota už druhýkrát po sebe zvýšila, zostáva hlboko pod úrovňou, akú mal pred vypuknutím krízy na jeseň minulého roka. Na porovnanie, v júni 2008 bol IES eurozóny 95,9 bodu.     

You need to upgrade your Flash Player

Recesia sa blíži ku koncu

Podľa analytikov je však zlepšenie nálady ďalším zo série signálov, že recesia v eurozóne, ktorá sa v 1. štvrťroku 2009 prepadla oproti predchádzajúcemu kvartálu o 2,5 %, sa už možno zmierňuje.    

"Zvýšenie hodnoty IES v máji je ďalším dôkazom, že vrchol cyklu je už za nami," domnieva sa Daniele Antonucciová, ekonómka spoločnosti Capital Economics. "Hospodársky výkon pravdepodobne už v 2. kvartáli 2009 klesne menej, aj keď kontrakcia zrejme potrvá do konca roka."     

Najviac sa nálada zlepšila u Talianov

Podľa Eurostatu sa v máji zvýšila aj hodnota indikátora ekonomického sentimentu 27-člennej únie, a to z aprílových 63,9 bodu na 66,7 bodu v máji.     

Zlepšenie nálady zaregistrovala v máji väčšina členských štátov únie a najvýraznejšie Taliansko, Británia a Holandsko. V Nemecku hodnota IES stúpla len mierne a v Španielsku dokonca klesla.     

Ďalší prieskum Eurostatu potvrdil, že aj podnikateľom sa zlepšila v máji nálada. Indikátor podnikateľskej klímy (business climate indicator, BCI) v eurozóne sa totiž zvýšil na -3,17 bodu z aprílových -3,26 bodu. Eurostat však pripomína, že jeho hodnota je stále veľmi nízka, čo naznačuje, že priemyselná produkcia v eurozóne v apríli a zrejme aj v máji klesla.     

Optimizmus ešte nie je na mieste

Podľa analytikov rastie dôvera Európanov najmä kvôli pozitívnym správam o zmierňovaní krízy vo svete. "Nárast sentimentu môže odzrkladľovať vyšší dopyt, prípadne zlepšujúce sa očakávania do budúcnosti, v máji za zlepšením v sentimentu eurozóne stál najmä maloobchod a v menšej miere služby a priemysel, čo je dôležité preto, aby firmy opäť začali investovať," vysvetľuje pre Finweb analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Upozorňuje však, že ekonomický sentiment je stále hlboko pod dlhodobým priemerom. "Sršať príliš veľkým optimizmom však zatiaľ ešte nie je úplne na mieste," dopĺňa pre Finweb analytička Poštovej banky Eva Sárazová.

Hlavný analytik Volksbank Vladimír Vaňo nesúhlasí s preceňovaním tohto ukazovateľa. Vidí dva problémy, ktoré sa v ekonomike ukazujú ako závažné. "Reakcia dlhodobých úrokových sadzieb, ktorá po signáloch o rastúcich deficitoch európskych vlád a zvýšenej emisii nových dlhopisov vzrástli a nepriamo tak môže prispieť aj k zdraženiu zdrojov pre súkromné investície," konštatuje pre Finweb Vaňo. Druhým problémom je opätovný nárast cien komodít.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:34