StoryEditor

Rusko zakázalo dovoz bravčového mäsa aj z Británie

05.05.2009, 13:44
Autor:
TASRTASR
Rusko dnes uvalilo zákaz na dovoz prasiat a bravčového mäsa z Veľkej Británie a kanadskej provincie Alberta v obave z rozšírenia novej chrípky A(H1N1). Informoval o tom Nikolaj Vlasov z ruského úradu pre kvalitu živočíšnych a rastlinných produktov Rosselchodnadzor.

"Na zoznam krajín, z ktorých nebudeme dovážať ošípané a bravčové mäso, sme dnes pridali Veľkú Britániu," povedal Vlasov na tlačovej konferencii v Moskve. Ako dodal, v jej prípade išlo o formalitu, pretože Veľká Británia nevyváža do Ruska bravčové mäso v dôsledku predchádzajúceho zákazu pre slintačku a krívačku.     

Krátko pred oznámením o Británii Rusko uvalilo zákaz aj na dovoz prasiat a bravčového mäsa z kanadskej provincie Alberta. Podľa Vlasova nie je vylúčené, že zákazov bude viac.     

Do dnešných dní zakázalo Rusko dovoz všetkého mäsa vrátane hovädzieho a hydinového z Mexika, ďalej z Latinskej Ameriky a Karibiku a z amerických štátov Kalifornia, New York, Južná Karolína a Texas. Dovoz bravčového a živých prasiat zakázalo z kanadských provincií Britská Kolumbia, Nové Škótsko a Ontario a v rámci Európy zo Španielska.     

Bez analýz je zákaz dovozu neopodstatnený

Práve zákaz na dovoz bravčového mäsa zo Španielska vyvolalo ostré reakcie Madridu. Španielsko je krajinou, kde v rámci Európy zaznamenali najviac prípadov tejto chrípky (57), obchod s mäsom však podľa španielskej vlády nie je dôvod zastavovať.

Podľa ministerky pre životné prostredie Eleny Espinosovej a ministra zdravotníctva Trinidada Jimenéza je zákaz na dovoz mäsa neopodstatnený, pretože aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informovala, že bravčové mäso je bezpečné a ľudia sa nemusia báť ho konzumovať. Vlasov však tvrdí, že A(H1N1) je nový typ chrípky a najskôr sa musia urobiť podrobné štúdie, ktoré by potvrdili, že vírus sa mäsom nebude prenášať.     

Brusel protestuje proti reakcii Ruska

Španielski producenti mäsa žiadajú vládu o okamžité diplomatické kroky s tým, že straty by mohli dosiahnuť desiatky miliónov eur. Sú presvedčení, že Moskva využíva situáciu okolo chrípky na zvýhodnenie domácich producentov, ktorí by takto mohli ovládnuť miestny trh. Španieli vyvážajú do Ruska približne 5 % zo svojej produkcie bravčového mäsa.     

Madrid už požiadal o pomoc Brusel a Európska komisia (EK) dnes oznámila, že poslala Moskve list, v ktorom protestuje proti zákazu dovozu mäsa z niektorých štátov EÚ. "So zákazom nesúhlasíme a od Moskvy očakávame odpoveď," povedala dnes hovorkyňa EK.     

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:24