StoryEditor

Slovenské ženy na vývoz

25.01.2004, 23:00
S majiteľom modelingovej agentúry Andrejom Tarabom o kráse, ilúziách a zdravom rozume

Je obchod s krásou vzrušujúci?
Sklamem každého, kto si myslí, že je fantastické pracovať s takými krásnymi ženami. Je to práca s ľuďmi, dokonca veľmi mladými. Preto je skôr náročná a vyčerpávajúca. Jediné vzrušenie, ktoré v tom po tých rokoch vidím, je, keď objavíme 14-ročnú zaujímavú tvár, a po troch, štyroch rokoch vidím, kam sa až môže dostať. Je veľmi vzrušujúce otvoriť človeku cestu k inému štýlu života, ku ktorému by sa sám nikdy neprepracoval.

Hovorí sa, že každá žena je krásna, len to treba objaviť...
S tým súhlasím, pretože krásu ťažko definovať. Čo sa jednému zdá krásne, druhému sa javí ináč. V modelingu je to zväčša o zaujímavých, a nie klasicky krásnych tvárach. Aj keď dievčina na fotke zvyčajne vyzerá fantasticky, veľa urobí fotograf, mejkap, vizáž.

Takže nie dokonale súmerná tvár bábiky, ale vytŕčajúci nos, pehy, odstávajúce uši?
Voľakedy boli "in" vyslovene škaredé dievčatá. Pre spotrebiteľa musel byť šok, keď nejaký výrobok propagovalo nepekné dievča. Teraz prevládajú zaujímavé tváre, aby po čase nezačali nudiť. A preto, aby sa s nimi dokázala stotožniť každá žena. Povie si -- nie je až taká nádherná, dokonalá, vysoká, nemá perfektné miery, je normálna ako ja.

Kto určuje, čo je zaujímavé?
Je zopár svetových fotografov, ktorí majú takú moc, že si niekoho vyberú a urobia z neho hviezdu.

Módni návrhári a domy vysokej módy sú mimo hry?
Kariéra modelky sa odvíja od prehliadok, takže je dôležité, aby si ju návrhár vybral, až potom začne fotiť pre zaujímavé časopisy. Ale najväčšiu moc pri určovaní trendov majú editorky v módnych časopisoch a fotografi.

Máme na Slovensku mocného fotografa alebo editorku módy, alebo všetko preberáme zo sveta?
Bohužiaľ, na Slovensku je jediný kvalitný módny časopis. V Česku je to zaujímavejšie. Veľký posun v kariére urobili slovenské alebo české modelky s módnou fotografkou slovenského pôvodu žijúcou v Čechách Annou Kovačičovou. Má veľa zákaziek a môže si dovoliť ovplyvňovať výber klienta. Keď sa jej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:06