StoryEditor

Taliansko v nebezpečenstve

26.05.2003, 00:00

Cavaliere, ako Taliani prezývajú svojho premiéra Silvia Berlusconiho, má krátko pred začiatkom talianskeho predsedníctva v Európskej únii 1. júla starosti. Je veľmi pravdepodobné, že už krátko po tomto dátume ho súd odsúdi za úplatkárstvo na odňatie slobody. Znamenalo by to pád vlády a predčasné voľby. Jednoducho -- medzinárodný škandál.
Berlusconi figuruje vo viacerých žalobách, ktoré súvisia s podplácaním sudcov, daňovými únikmi alebo priamo s podplácaním daňových úradníkov. Renomovaný britský hospodársky týždenník Economist to viedlo k záveru, že najbohatší muž na Apeninskom polostrove a 29. najmajetnejší obyvateľ Zeme, ktorého vlastníctvo má odhadom cenu 12 miliárd dolárov, "nie je spôsobilý viesť vládu žiadnej krajiny".
Čisté ruky. Berlusconi nedôveruje sudcom. Zvlášť sudcom z Milána, ktorí od začiatku 90. rokov odhaľujú protagonistov "tangentopoli", politického systému založeného na korupcii a prerastení moci Ríma s mafiou a hospodárskymi záujmami jednotlivcov. Kampaň milánskych sudcov, ktorá vošla do histórie pod názvom "mani pulite" (čisté ruky) viedla až k rozpadu dlhoročných štruktúr vlády kresťanských demokratov a socialistov.
Na ruinách týchto strán sa pod tutelou milánskeho veľkopodnikateľa zrodilo pravicové populistické hnutie -- Forza Italia (Poďme, Taliansko). Už názov napovedal, že za novým subje...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 21:41