StoryEditor

Manželská kríza stredného veku

26.05.2003, 00:00

Saudská Arábia a Spojené štáty si vyslúžili prezývku najčudnejší manželský pár planéty. Na jednej strane absolutistická monarchia, ktorej slúži ako ústava korán. Na druhej kolíska modernej demokracie, ktorej otcovia postavili základný kameň konštitúcie na oddelení náboženstva a štátu. Vzťahy oboch krajín však spája olej -- puto, ktoré sa zdá byť silnejšie než všetky manželské sľuby.
Neprístupná púšť Arabského polostrova je jedným z mála miest na zemeguli, ktoré nikdy nebolo priamo kolonizované. Napriek tomu, že sa ho snažili dostať pod kontrolu Turci i Briti.
Saudská Arábia začala písať svoju modernú históriu po 1. svetovej vojne. Pri jej kolíske stál aj britský romantický dobrodruh Lawrence z Arábie, ktorý obhajoval arabské záujmy počas mierových rozhovorov vo Versailles (r. 1919).
Objavenie ložísk ropy v roku 1938 katapultovalo krajinu zo stredoveku rovno do centra záujmu mocností. Na sklonku 2. svetovej vojny jej nadbiehali Briti i Američania. Churchill daroval saudskoarabskému kráľovi najmodernejší Rolls Royce, Roosevelet poslal lietadlo DC-3. V krajine bez ciest bolo auto luxusnou zbyt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 22:01