StoryEditor

Operátori ponúkajú alternatívy ku kartám

24.10.2006, 00:00

Väčšina mladých ľudí využíva na telefonovanie predplatené karty. Mobilní operátori sa však snažia, aby čo najviac zákazníkov využívalo mesačné paušály. Preto v poslednom čase vymýšľajú nové druhy paušálov, ktoré majú tvoriť alternatívu ku klasickým predplateným kartám.
Kým pri obyčajnom paušále si zákazník platí určitý počet minút, ktoré môže prevolať a ďalšie sa mu účtujú podľa cenníka, pri kreditných paušáloch nemajú zákazníci predplatené žiadne minúty či esemesky. Iba sa zaviažu, že každý mesiac za paušál zaplatia minimálne istú sumu. Z tejto sumy sa im potom odrátavajú peniaze podľa cenníka. Je na každom zákazníkovi, či celú sumu prevolá do vlastnej siete, do cudzej siete alebo ju minie na textové správy.
T-Mobile ponúka ako alternatívu k predplatenej karte program Fix. Ide o kombináciu predplatenej karty a paušálu. Klient neplatí mesačné faktúry, ale dobíja si kredit rovnako ako pri predplatenej karte Easy. Klient si môže aktivovať buď Fix 300 alebo 500. Číslo predstavuje minimálnu sumu, ktorú si musí klient mesačne dobiť.
Kto prejde z predplatenej karty Easy na program Fix, získa lacnejšie volania, ale aj možnosť kúpiť si telefón od jednej koruny. Každý večer a cez víkend stojí minúta hovoru do siete T-Mobile 1,90 Sk. Majiteľ karty Easy zaplatí za rovnaký hovor minimálne 3,90 Sk.
Orange ponúka kreditné paušály v hodnote 199, 299, 399 a 999 korún bez DPH. Predplatený kredit sa odrátava pri hovoroch a SMS správach do všetkých sietí na Slovensku. Hovory do zahraničia či posielanie obrazových správ sa platia navyše. Za hovor do ktorejkoľvek siete na Slovensku sa cez deň z predplateného kreditu odrátava 6,90 Sk a večer alebo cez víkend 4,50 Sk. Poslanie správy na Slovensko stojí dve koruny.
Kreditný paušál od Orangeu sa tak oplatí predovšetkým tým ľuďom, ktorí telefonujú a posielajú správy do viacerých sietí na Slovensku. Cena totiž nezávisí od toho, do ktorej siete zákazník volá alebo posiela správu.
Oproti karte Prima ušetrí zákazník s kreditným paušálom na jednej minúte hovoru do pevnej siete alebo do siete T-Mobile cez deň 5,80 Sk a večer 8,60 Sk. Volanie do siete Orange je cez deň s kreditným paušálom lacnejšie asi o 1,30 Sk. Cez víkendy alebo v noci, naopak, zaplatia užívatelia kreditných paušálov za minútu hovoru takmer o 1,50 Sk viac ako pri karte Prima.
Aj zákazníci Orangeu, ktorí si aktivujú kreditný paušál, si môžu kúpiť akciové telefóny od jednej koruny. Za služby však neplatia formou dobíjania kreditu, ale príde im mesačná faktúra ako pri klasickom paušále. To znamená, že ich neobmedzuje kredit, ale ich účet za telefón môže byť oveľa vyšší.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:24