StoryEditor

Slovenský trh: je z čoho vyberať

03.04.2007, 00:00

Chcete notebook za 20- alebo 100-tisíc korún? Žiadny problém, predajcovia u nás už ponúkajú všetko, čo si môže počítačový nadšenec vymyslieť. A v dobe internetu je koniec koncov možné poobhliadnuť sa po špeciálnych "vychytávkach" kdekoľvek na svete. Ale zostaňme predsa len na Slovensku.
V oblasti notebookov pôsobí v súčasnosti viacero firiem. Medzi najznámejšie určite patria Acer, Asus, Apple, Dell, Lenovo, Toshiba, HP/Compaq a Sony. Okrem nich je tu ešte minimálne desiatka viac či menej renomovaných výrobcov, takže výber je určite bohatý. Ale skúsme sa stručne pozrieť na ponuku vymenovaných spoločností.

Acer
Acer je považovaný za firmu, ktorá svojimi cenami prináša notebooky aj menej solventným používateľom. Napriek tomu v jej ponuke nechýbajú ani drahšie zariadenia s vysokým výkonom a manažérske či hráčske modely. Medzi zaujímavé výrobky sa určite zaraďuje rad Ferrari s procesorom AMD Turion 64 X2 so šasi z uhlíkových vlákien, pamäťou až 4 GB DDRII, integrovaným VoIP telefónom a kamerou. Špičkový notebook, ktorým určite nepohrdne žiadny hráč, však má aj špičkovú cenu atakujúcu stotisícovú hranicu.

Asus
Asus sa dá považovať za brata Acer, ktorého obľubujú najmä klienti s tenšou peňaženkou. Najlacnejší model s najslabším procesorom Intele Celeron M ponúka už za cenu zhruba 18-tisíc korún aj s DPH. Netreba od neho očakávať zázraky, na bežnú prácu s kancelárskymi programami však postačí. Za nízku cenu sa platí daň v podobe absentujúceho operačného systému. Model s označením A9RP 15 však ponúka 15-palcový displej, DVD/RW mechaniku, 60-gigový disk a 512 MB RAM. Asus však vybaví potrebnou technikou aj manažéra či domácu kanceláriu.

Apple
Po výrobkoch Jablka vždy siahali hlavne ľudia snažiaci sa odlišovať od davu bežných používateľov počítačov. Aj v segmente notebookov nezostáva Apple nič dlžný svojej povesti. Dizajnovo mimoriadne zvládnuté produkty reprezentuje napríklad model MacBook s trinásťpalcovým monitorom. Pre obchodníkov ideálna "hračka" disponujúca dvojjadrovým procesorom od Intelu, dvojgigovou pamäťou a 200 GB harddiskom im určite hanbu neurobí. MacBooky ponúkajú aj možnosť integrovanej kamery či ethernetu. Imidž však niečo stojí, štartovacia cena presahuje 30-tisícovú hranicu.

Dell
Americký gigant si podáva štafetu najväčšieho svetového výrobcu počítačov s HP, čo je už samo osebe zárukou dostatočných skúseností aj v oblasti mobilných počítačov. A mobilita je silnou stránkou napríklad modelu Latitude 420. Používatelia určite ocenia najmä jeho kompaktné rozmery, ale aj slušný výkon podporený dvojjadrovým procesorom a pamäťovými slotmi až pre 1,5 GB RAM. Dell ponúka aj zaujímavé dokovacie riešenie pre rýchlu prestavbu notebooku na stolný počítač. Táto mašinka stojí asi 35-tisíc korún, Dell však vyrába aj počítače pre menej solventných klientov.

Lenovo
Čínska firma svoj vážny záujem o segment prenosných počítačov potvrdila už kúpou PC divízie spoločnosti IBM. Práve táto značka bola a je synonymom kvality a špičky na trhu, a to Lenovo dobre vie. Rad ThinkPad sa často označuje za mercedes počítačovej oblasti a charakterizuje ju konzervatívny dizajn určený špeciálne pre manažérov. Zaujímavý je v tomto smere najme rad X Tablet s otočným a dotykovým displejom, ktorý možno používať ako notebook, ale aj ako teblet. Jej najlacnejší model však stojí viac ako 50-tisíc korún. Lenovo navyše ponúka notebooky aj pod svojou vlastnou obchodnou značkou.

Toshiba
Toshiba je možno nenápadnejším, ale veľmi úspešným výrobcom prenosných počítačov. Oslovuje napríklad študentov, ktorým ponúka jednoduché a hlavne lacné notebooky zo série Satellite, ktoré však svojím výkonom určite nesklamú. Zaujímavá je určite aj dvojička ultramobilných počítačov, ktorá je reprezentovaná len 1,3 kilogramu vážiacim typom R200-127. Ideálny na cesty s 12-palcovým displejom a výdržou baterky takmer päť hodín, pričom tá sa dá pomocou voliteľnej vysokovýkonnej batérie predĺžiť až na 11 hodín!

HP/Compaq
HP sa vrátil na čelo svetových výrobcov počítačov, no v jeho prospech okrem zázemia silnej značky patrí aj jeden z najlepších servisov u nás. Ako sa na takú veľkú firmu aj patrí, ponúka v segmente notebookov široký výber zahŕňajúci ultramobilné počítače, vysokovýkonné stroje aj lacné notebooky začínajúce na hranici 20-tisíc korún, a to vrátane dodávaného operačného systému.

Sony
Sony si trochu pošramotila povesť kauzou "horiace baterky", tá sa však nevyhla ani iným značkám. Že jej stále veria aj najnáročnejší zákazníci dokazuje aj fakt, že k najobľúbenejším notebookom v špičkovej kategórii patrí aj Sony Vaio z radu TX s cenou takmer 90-tisíc korún. Veľmi odolný notebook so šasi z uhlíkových vlákien váži len 1,25 kilogramu a vydrží bez pripojenia do siete pracovať až sedem hodín. Jedenásťpalcový displej sprostredkúva prácu s najnovším Windows Vista, ochranu dát zabezpečuje aj integrovaná čítačka odtlačkov prstov.
Zaujímavé produkty však ponúkajú aj ďalší hráči na trhu. Výber je teda skutočne bohatý, po zvážení všetkých za a proti by si teda každý používateľ mal v slovenských obchodoch nájsť presne taký notebook, aký mu vyhovuje. Tak veľa šťastia.

Základné technické údaje
Pri výbere notebooku (bez ohľadu na značku) by ste mali mať aspoň základnú predstavu o technických informáciách, s ktorými sa určite stretnete.
- Monitory - prenosné počítače ponúkajú LCD zobrazovaciu technológiu. Najobľúbenejšie sú 15,4-palcové monitory, na výber sú však displeje aj s 12- až 17-palcovou uhlopriečkou. Rozlíšenie a technológia zobrazovania by sa mala prispôsobiť predpokladanej náplni práce notebooku - na písanie postačí aj XGA 1024x768 bodov, pre používateľov so slabším zrakom či pokročilejšiu grafiku je vhodnejšie vyššie rozlíšenie. A pre multimédiá si kúpte širokouhlý displej.
- Procesory - najlacnejšie sú Celeron M od Intelu a Sapron od AMD. Výkonnejšou alternatívou je dosluhujúce Pentium M, ktoré už postupne nahradili procesory s označením Intel Core Solo s priamym konkurentom v podobe Turionu 64 od AMD. Aj tým však už začína dochádzať dych a na výslnie vystupujú dvojjadrové procesory. Ponúkajú vyšší výkon a šetria energiu, takže v kvalitnom notebooku by ste mali mať buď intelácky Core 2 Duo alebo produkt AMD Turion 64 X2 Mobile.
- Pamäť - minimom by malo byť 512 MB RAM, optimom potom dvojnásobok na báze DDRII s rýchlosťou 533 a 667 MHz. Pri pevnej pamäti je dobré, ak je disk osadený v lôžku, ktoré ho chráni pred nárazmi, a tým aj poškodením a stratou údajov (pri notebookoch netreba nikdy zabúdať na zálohovanie dát). Minimom by mali byť 5 400-otáčkové disky, a pre istotu aj flash pamäť s dostatočnou kapacitou.
- Grafika - prevládajú integrované grafické karty, a to najmä Intel, ATI a nVidia. Nemajú vlastnú pamäť, spoliehajú sa teda na RAM, na bežné aplikácie či video pohodlne stačia. Pre náročnejších používateľov či hráčov je lepšia samostatná grafika, mohutný výkon týchto zariadení z nich však robí "žrútov" batérií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:56