StoryEditor

Slabozrakí budú "vidieť"

24.04.2007, 00:00

IBM predstavila novú technológiu, ktorá pomáha nevidiacim a zrakovo znevýhodneným ľuďom zažiť streamované video a animáciu na internete. Nový nástroj prístupu k prehliadaniu multimédií otvára svet bohatého obsahu zrakovo znevýhodneným ľuďom z celého sveta, ktorých je vyše 161 miliónov.
Rozvoj multimediálneho obsahu sa v predchádzajúcich dvoch rokoch výrazne zvýšil a nevidiaci a ani ľudia so zrakovým znevýhodnením nemali možnosť využiť tieto zdokonalenia. Programy na čítanie obrazovky a samostatne hovoriace prehliadače nevedia obsluhovať také multimediálne aplikácie, ktoré sú navrhované pre intuitívne vizuálne používanie. Zrakovo znevýhodnení užívatelia nevidia kontrolné tlačidlá, ktoré sa objavujú na obrazovke. A navyše, audio výstup pri streamovaných videách, ktorý je automaticky spustený po stiahnutí stránky, ruší syntetizovaný pomocný hlas z programu na čítanie obrazovky. Okrem toho, s väčšinou multimediálnych obsahov sa lepšie pracuje za použitia myši, čo obmedzuje zrakovo znevýhodneným ľuďom ich používanie.

Kombinácie kláves
Nový nástroj prístupu k prehliadaniu multimédií im ponúka rovnaké možnosti ovládania, aké majú vidiaci ľudia, ktorí ovládajú multimédiá pomocou myši. Napríklad na to, aby si mohli prehrať online video na webových stránkach, môžu zrakovo znevýhodnení len zvoliť tlačidlo "play" jednoduchým stlačením preddefinovanej kombinácie tlačidiel na kontrolu médií namiesto hľadania tlačidiel pre ovládanie videa na obsahu stránky.
Nástroj rovnako umožňuje používateľom zrýchľovať video alebo zvuk, dokáže prispôsobiť hlasitosť individuálneho zdroja zvuku tak, že umožní používateľovi identifikovať a počúvať rôzne zvukové zdroje vrátane softvéru na čítanie obrazovky a zvuku videa. Ak tvorca obsahu chce ponúknuť k videu aj hovorené slovo, nástroj prístupu poskytuje flexibilitu využitia metadát, ktoré obsahujú textový popis vysvetľujúci dianie na obrazovke. Automaticky prispôsobí synchronizáciu ovládania zvuku s videom, dokonca aj s možnosťou ovládania rýchlosti.
IBM plánuje sprístupniť verejnosti zdrojový kód tohto nástroja, aby podporila jeho rýchlejšie zdokonaľovanie a osvojenie pre sprístupnenie multimediálneho obsahu na internete zrakovo znevýhodneným ľuďom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:04