StoryEditor

Počítačovým hlodavcom chvost nechýba

29.01.2007, 23:00

Myš bez chvostíka vyzerá zvláštne a určite jej chýba. Počítačová myš bez kábla je však veľmi pekná a absencia "chvostíka" jej vôbec neprekáža. Súpravy bezdrôtových myší a klávesníc sú dnes už bežnou súčasťou počítačových zostáv, napriek tomu používatelia ich význam niekedy podceňujú. Navyše, nie každému zariadenia bez káblov vyhovujú a nie vždy je ich použitie vhodné.
Baterky a rádio
Kábel je kábel, povedia si niektorí vášniví hráči či odborníci venujúci sa počítačovej grafike. Takýchto ľudí je však menšina a tomu zvyšku absolútne neprekáža ťažko postrehnuteľné oneskorenie reakcií, ktoré majú bezdrôtové zariadenia. Ak teda nepatríte do jednej z týchto skupín, nebudete mať proti ich funkčnosti žiadne námietky.
Tie sa môžu objaviť vtedy, keď dôjde myške či klávesnici energia. O ich napájanie sa totiž starajú klasické AA alebo AAA batérie, ktoré sa, samozrejme, musia z času na čas vymeniť alebo dobiť. Obdobie životnosti článkov závisí aj od frekvencie používania, pri myškách to môže byť otázka len jedného mesiaca, pri klávesniciach pol až trištvrte roka. Napriek tomu nie je zlé pouvažovať nad súpravami obsahujúcimi tiež nabíjačky na akumulátory. Napríklad niektoré myšky dokážu šetriť energiu prepínaním do úsporného režimu, ich neustále "oživovanie" však môže byť otravné a spomaľuje prácu.
Niekedy sa objaví aj problém spojenia medzi myškou, klávesnicou a počítačom. Keďže väčšina na to využíva rádiovú technológiu (niektoré fungujú aj na platforme bluetooth), je dobré nerušiť ich komunikáciu mobilmi alebo prekážkami.
Sloboda a pohodlie
Plusov bezdrôtových periférií je určite viac. Tým hlavným je sloboda a pohodlie používania. Káble na stole určite nechýbajú, je minulosťou ich neustále poťahovanie či dokonca niekedy nevyhnutné predlžovanie. Okrem toho sú súpravy s rádiofrekvenciou 2,4 GHz schopné prenášať pokyny do počítača až na vzdialenosť desať metrov (v prípade niektorých bluetooth zariadení aj ďalej). Pre písanie nie je táto možnosť až taká dôležitá, ovládať prehrávanie videa z pohodlia kresla je však určite príjemné. Na bežnú kancelársku prácu postačia aj zariadenia s prenosovou frekvenciou 27 MHz a dosahom zhruba do 1,5 až dvoch metrov.
Výhody chýbajúceho fyzického spojenia s počítačom sa naplno prejavia pri prezentáciách napríklad pomocou projektora. Nie je tak potrebné vracať sa neustále od obrazu spať k PC, stačí mať so sebou myšku alebo klávesnicu a jednotlivé stránky si posúvať či aktívne meniť. Problémom už nie je ani ich hmotnosť, i keď niekto môže mať v obľube napríklad ultraľahké myši. Prítomnosť batérií sa však musí prejaviť, navyše ťažšie a väčšie zariadenia nie sú také náchylné na posúvanie sa po podložke a pracuje sa s nimi presnejšie. Hmotnosť prevyšujúca sto gramov je pritom kompenzovaná absenciou odporu kábla, ktorý netreba ťahať po stole.
Rýchle a citlivé
Časy guľôčkových myší poctivo zbierajúcich všetky nečistoty na stole sú chvalabohu za nami, nahradila ich optika a ešte presnejší laser. Okrem výberu medzi týmito dvoma možnosťami je potrebné všimnúť si aj ich rýchlosť. Staré modely pripájané ešte cez COM port zvládali 40 Hz, výkon počítačov dnes už vyžaduje podstatne vyššie číslo. Rýchlosť vašej myšky si môžete odmerať aj sami pomocou utility MouseRate (na adrese http://tscherwitschke.de/download.html). Citlivosť by mala byť aspoň 2 000 DPI, čo by malo stačiť na všetky štandardné operácie.
Prijímače rádiových pokynov (či bluetooth receivre) zadávaných bezdrôtovými zariadeniami bývajú pripájané pomocou USB konektora. Kto si nechce blokovať USB-čka, môže si kúpiť aj súpravu využívajúcu klasické PS/2 vstupy, prípadne si zaobstarať na tieto účely redukciu. Inštaláciu zvyčajne zvládne samotný operačný systém, pri zariadeniach vo vyššej kategórii je však možné doinštalovať aj ďalšie ovládače, ktoré umožnia napríklad aktívne nastavovať ich parametre.
Všetko ostatné je už len vecou vkusu, vyžadovaných tvarov či doplnkových funkcií oboch periférií a, samozrejme, peňaženky. Tá však v prípade kompletov bezdrôtových myšiek a klávesníc príliš krvácať nebude. Menej nároční používatelia si vystačia so sumou do tisíc korún. Za súpravy s nabíjačkou a vysokým štandardom si však treba priplatiť aj jej niekoľkonásobok. Nie každý však potrebuje myšku s piatimi tlačidlami a multimediálnu klávesnicu. Aj keď dobrému imidžu ich vlastníka určite neuškodia.

Test. Bez drôtu je to ľahšie
Jedným z bezdrôtových riešení je produkt s neuveriteľne dlhým názvom Targus Rechargeable Bluetooth media note-book mouse. Na pripojenie používa táto myš technológiu bluetooth. Dve AAA batérie sa dajú nabíjať pomocou priloženého kábla USB. Myš obsahuje aj funkcie na bezdrôtové ovládanie niektorých funkcií spojených s multimediálnym prehrávaním. Dosah použitej technológie je 10 metrov, pohodlne tak môžete zadať povel na prehrávanie, jeho zastavenie, pohyby vpred a vzad. Používajú sa na to tlačidlá myši, rolovacie koliesko a špeciálny ovládač v jej hornej časti. Vo výbave je aj prenosné textilné puzdro.
Zapožičal: PC Business  Cena: 2 224 Sk
Klávesnica KeySonic Wireless-Mini predstavuje ideálne zariadenie na zadávanie znakov v takých aplikáciách, ako je napríklad domáce kino, firemná prezentácia, konferencia, ale využiť sa dá tiež pri bežnej práci. Pozostáva z dvoch častí -- jednu tvorí klávesnica so štyrmi batériami AAA a druhú predstavuje prijímač signálu, ktorý sa pripája na počítač do portu USB. Na nadviazanie komunikácie stačí stlačiť tlačidlo na prijímači a kláves Fn a na klávesnici a možno začať zadávať znaky. Má krátky zdvih a jej súčasťou je aj touchpad s rolovacou časťou. Podľa našich testov spoľahlivo pracuje asi do vzdialenosti 10 metrov od počítača.
Zapožičal: PC Business  Cena: 2 974 Sk

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:31