StoryEditor

Dobré fotky patria na papier

05.03.2007, 23:00

Fotiť na filmy je dnes už doménou v podstate len fotografických nadšencov, väčšina "dovolenkových" fotografov si už dávno kúpila digitálny kompakt. Navyše digitál (v pomerne slušnej kvalite) je dostupný už takmer každému majiteľovi mobilného telefónu, takže fotiť sa dá prakticky kedykoľvek.
Čo však s takto získaným materiálom? Najčastejším riešením je napaľovanie snímok na záznamové médium, niektoré si však svojou kvalitou či výpovednou hodnotou zasluhujú "povýšiť" na klasickú papierovú fotografiu. Výrobcovia hardvéru si to veľmi dobre uvedomujú, a tak sú fototlačiarne už bežnou súčasťou ich ponuky. Kto si teda svoje zábery rád zakladá do albumu, mal by nad jej kúpou minimálne pouvažovať.
Rovnako ako v prípade nákupu ktoréhokoľvek zariadenia si treba pred príchodom do predajne odpovedať najmä na otázku, na čo a ako často chcem fototlačiareň používať. Kto si vyrába všetky fotky, ktoré zhotoví za rok, nech sa radšej obráti na fotozberňu. Ak však potrebujete zhotoviť príležitostne menšie série snímok, prípadne sa chcete fotografiou baviť ako svojím koníčkom, tak sa vám fototlačiareň určite vyplatí.
Ako si však vybrať tú správnu? Ponuka v tomto segmente je skoro taká široká ako v prípade digitálov. Od zariadení za pár tisíc korún až po pomerne drahé multifunkčné tlačiarne so skenerom, s kopírkou aj faxom. Napriek tomu si však treba pri každom modeli všímať niekoľko základných vecí.
Každého asi budú zaujímať náklady na tlač. Tie sa dopredu ťažko odhadujú, každá fotka je totiž iná, nejde teda o jednoduchý výpočet ako napríklad v prípade dokumentov. Na náklady vplýva (samozrejme, okrem ceny špeciálneho fotografického papiera) aj zvolená technológia. Termosublimačné tlačiarne síce ponúknu slušnú kvalitu, ale aj vyššie náklady. Väčšina z používateľov preto siaha po atramentových technológiách, ktoré bodujú nielen nákupnou cenou, ale aj nákladmi na náplne a schopnosťou tlačiť takmer na čokoľvek. Navyše kvalita výstupov je na výbornej úrovni, na ktoré napríklad laserová technológia už nestačí.
V prípade atramentových tlačiarní je vhodné aj pre úsporu peňazí zvoliť model s minimálne štyrmi (ideálne aspoň so šiestimi) farebnými kazetami. Okrem toho, že poskytujú kvalitnejší výstup, v prípade minutia jednej farby nemusí majiteľ oželieť zostávajúcu odtiene. Najlepšie je zohnať si rovno zariadenie s uzavretým obehom atramentu, ktoré ho šetrí pri čistení trysiek. Pozor však na pokusy "na kolene" si doplniť chýbajúci atrament. Okrem toho, že predajca vám v takom prípade môže pri prípadných problémoch ukázať dvere, utrpí aj kvalita výtlačkov. Na možnosť dopĺňania atramentu sa preto informujte radšej hneď pri nákupe.
Ako si vôbec "odmerať" kvalitu fotiek? Každý fotograf si chce, samozrejme, svojou snímkou aj pochváliť, a tak si treba všímať hlavne jej ostrosť a kombinácie farieb. Tie bývajú niekedy kameňom úrazu tak v prípade čiernobieleho, ako aj farebného prechodu. Niekedy sa stane, že fotky majú fialový nádych či tváre postáv nezdravé zafarbenie. Závisí to (podobne ako pri rýchlosti tlače) od zvolených nastavení tlačiarne, veľa sa však dá zachrániť aj kúpou kvalitnejšieho papiera.
Okrem už spomenutej rýchlosti je ďalším dôležitým parametrom aj schopnosť tlačiarne pracovať bez "pomoci" počítača. Mala by dokázať komunikovať priamo s digitálom, prípadne obsahovať sloty na štandardné pamäťové karty, ak je vybavená Wi-Fi či podporuje Bluetooth, zvláda aj bezdrôtový prenos. V takýchto prípadoch je výhodou, ak má aj displej, na ktorom sa dajú prezerať fotky, prípadne robiť jednoduché korekcie. Existujú pritom aj úplne mobilné zariadenia, napájané batériami, na ktorých si môže turista vytlačiť ešte "teplé" fotky priamo v teréne.
Prečo sa však uspokojiť len s tlačením? Fototlačiarne, respektíve ich súrodenci patriaci do skupiny multifunkčných zariadení, totiž dokážu oveľa viac. Pre fotografov je na nich atraktívny najmä skener. Nie každý je však na prácu s fotkami vhodný, preto je aj v tomto prípade výber veľmi dôležitý. Väčšina plochých skenerov v multifunkčných zariadeniach totiž na kvalitnú prácu s fotkami nestačí (a týka sa to najmä snímačov na báze CIS). Príjemným plusom pre nadšencov fotografie je, ak si na ňom nájdu aj dianadstavec, umožňujúci snímanie negatívov a diapozitívov.
Čo už priamo s fotkami nesúvisí, ale určite poteší, je kopírka. Tá vzniká vlastne kombináciou tlačiarne a skenera, na bežné kopírovanie však bohato stačí. Navyše nepotrebuje pre svoju prácu počítač. Niektoré multifunkčné zariadenia ponúkajú i možnosť vytvárania potlače na CD či DVD disky, alebo aj tlač priamo na ne. Skôr pre kancelárie sú ďalšie funkcie ako fax alebo možnosť sieťového prepojenia.
A ako hlboko musí záujemca o fototlačiareň siahnuť do peňaženky? Najjednoduchšie multifunkčné atramentové zariadenia sa dajú zohnať už do ceny 3-tisíc korún, vyššia trieda vybavená aj faxom či možnosťou pripojenia do firemnej siete stojí zhruba 10-tisíc korún. Atramentové tlačiarne so šiestimi tonermi, čítačkou kariet, funkciou PictBridge (prepojenie s fotoaparátom), displejom, schopné pracovať aj bez PC, sa predávajú zhruba za 4,5- až 6-tisíc korún. Jednoduché termosublimačné fototlačiarne s priamou pripojiteľnosťou na fotoaparát ponúkajú predajcovia už za dvetisíc korún. Cenové relácie, samozrejme, závisia od nárokov nového majiteľa, aj preto si treba dobre zvážiť, akú tlačiareň vlastne potrebujete. A okrem vstupnej ceny brať do úvahy aj náklady na spotrebný materiál, teda najmä nové náplne a papier. Pretože to, čo je v predajni na pulte doslova za pár korún, sa môže niekedy ukázať ako nenásytný hltač peňazí.

Techniky tlače fotografií

Atramentové tlačiarne -- rozprašujú na papier kvapôčky atramentu pomocou niekoľkých radov trysek. Moderné zariadenia môžu mať rozlíšenie až 2 880 dpi.

Sublimačné tlačiarne -- používajú presne riadené tepelné teliesko, ktoré na papier prenáša malé farebné bodky z troj- až štvorfarebnej pásky. Sú známe najmä plynulosťou farebných prechodov.

Tlačiarne rady Fujifilm PG -- používajú špeciálny postup prenosu farbiva. Výtlačky z týchto tlačiarní sú takmer na nerozoznanie od klasických fotografií. Sú však väčšie a výrazne drahšie.
Zdroj: Microsoft

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 14:35