StoryEditor

Akú kameru si vybrať?

17.10.2006, 00:00

Vianoce už pomaly klopú na dvere. Je čas rozmýšľania o výbere vhodného darčeka. Tí, ktorí si chcú vzácne vianočné chvíle zachytiť na kameru, by už mali pomaly začať rozmýšľať o výbere vhodného modelu. Výber vhodnej kamery nie je vôbec ľahká vec, pretože v ponuke je nepreberné množstvo rôznych značiek a modelov od najjednoduchších až po profesionálne. Ďalším problémom je to, že v rovnakej cenovej relácii sa pohybujú modely kamier rôznych formátov, čo so sebou prináša aj odlišné úžitkové vlastnosti.
Prvým, najzákladnejším rozdielom, ktorým sa medzi sebou rôzne modely kamier rozlišujú -- je druh používaného média. Najstarším je pásik v kazete (Digital 8 a MiniDV), mini DVD s priemerom 8 cm, pevný disk (HDD) a výmenné pamäte (SD pamäťové karty).

Kazeta s pásikom
Pri tomto v súčasnosti najstaršom médiu sa ešte stretávame s digitálnym, ale aj s analógovým záznamom. Ide o typy Video 8, ktoré už nie sú v ponuke, iba ak z tzv. druhej ruky v bazáre. Ďalším pásikom je tzv. Digital 8, využívajúci rovnaký druh kazety ako Video 8. Posledným najviac využívaným pásikom je typ MiniDV.

MiniDV
Tento v súčasnosti najviac rozšírený formát sa objavil v roku 1995, ako spoločný štandard niekoľkých značiek. Záznam sa zhotovuje vo vlastnom formáte MiniDV, ktorého hlavnou prednosťou je, že nepoužíva žiadnu komprimáciu obrazu, takže záznam je kvalitnejší ako pri iných záznamových médiách. Spočiatku boli vyvinuté dve veľkosti kaziet -- väčšia a terajšia MiniDV. Väčší typ však zmizol z trhu. Takže dnes sa používa iba MiniDV. Zvláštnosťou tohto média je možnosť zaznamenania veľkého objemu dát. Pri SP rýchlosti záznamu sa na 60-minútovú pásku zmestí až 13 GB dát. V ponuke sú kamery s jedným alebo troma snímačmi. Výhody trojsnímačových kamier sú nesporné. Ponuka dnešného trhu je neobyčajne široká. Ceny jednosnímačových modelov sú od 10 000 do 23 000 Sk, trojsnímačových od 19 000 do 46 000 Sk. (Vložiť obrázok č. 1 - Canon MV930)

Digital 8
Formát Digital 8 vznikol vo firme Sony, ktorá ho uviedla na trh v roku 1999. Zvláštnosťou tohto formátu bolo to, že využíval mechaniku modelov Video 8/Hi8 v tom čase značne rozšírenú. Týmto počinom sa vlastne nevídane znížili ceny digitálnych kamier aj pre videoamatérov. Ďalšou zvláštnosťou bolo, že modely Digital 8 dokázali prehrávať aj staršie analógové záznamy (Video 8/Hi8) a digitalizovať ich. Formát Digital 8 využíva de facto rovnaký záznamový formát (typ kompresie, dátový tok a podobne) ako formát DV. V súčasnosti možno konštatovať iba to, že Digital 8 je dožívajúcim formátom. (Vložiť obrázok č.2 - Sony DCR-TRV270E)

HDV
Novým synonymom v súčasnosti nielen pri videu, ale aj pri televíznych prijímačoch, je vysoké rozlíšenie. HDV je prvý formát, ktorý ponúka amatérom video vo vysokom rozlíšení. Priekopníkom v segmente amatérskych HDV kamier bola práve firma Sony, ktorá v roku 2003 priniesla na trh prvý model. V zásade vychádza z formátu MiniDV, pretože používa rovnakú kazetu, ale pracuje s dvoma rozlíšeniami 1 280 × 720 alebo 1 440 × 1 080 bodov. Pri spracúvaní sa používa osvedčený MPEG-2. Formát obrazu je, samozrejme, širokouhlý. Ceny sú od 55 000 do 70 000 Sk. (Vložiť obrázok č. 3 - Sony HDR-SR1)

DVD
Nebývalý rozmach formátu DVD zaujal aj konštruktérov kamier. Prvou lastovičkou bola firma Hitachi v roku 2000, ktorá použila zmenšenú verziu DVD disku s priemerom 8 cm. Podľa typu výrobcu kamery možno záznam v súčasnosti ukladať buď na DVD-R, DVD-RW, DVD+RW alebo DVD-RAM. Základom tohto systému záznamu je jednoduchosť v používaní, pretože záznam zhotovený na DVD netreba prepisovať ani samotnú kameru netreba pripojiť na televízny prijímač. Pri DVD kamerách by si mohol človek myslieť, že niečo nafilmuje, médium vyberie a záznam môže jednoducho prehrať na domácom kine alebo DVD prehrávači. Ale toto je možné iba pri použití záznamového média DVD-RAM, ktorého cena je však vyššia ako ostatných DVD médií. Hociktoré zo zostávajúcich médií musíte pred vložením do prehrávača uzavrieť, finalizovať, a až potom bude možné takéto médium prehrávať. Určitou nevýhodou je kvalita samotného záznamu, pretože pri najvyššej kvalite záznamu možno zhotoviť iba 30-minútový záznam, čo predstavuje 1,4 GB dát. Ďalšou nevýhodou je to, že záznam zhotovovaný v MPEG-2 sa horšie strihá ako pri systéme miniDV. Ceny jednosnímačových modelov sú od 16 000 do 33 000 Sk, trojsnímačových od 28 000 do 35 000 Sk. (Vložiť obrázok č. 4 - Panasonic VDR-D300EP-S)

HDD
Bolo len otázkou času, kedy sa pevný disk (harddisk -- HDD), známy to počítačové záznamové médium, dostane aj do kamier. Miniatúrne pevné disky s kapacitou 20 GB a 30 GB prvýkrát implantovala do svojich modelov v roku 2005 firma JVC. Základnou prednosťou je dĺžka záznamu. Ten sa pohybuje pri 30 GB disku až v dĺžke 7 hodín, pričom zodpovedá kvalitou DVD. Určité ťažkosti však zostávajú, podobne ako pri DVD modeloch so strihom záznamu, pretože ten je tiež zhotovený vo formáte MPEG-2. Trocha inou cestou sa dal Samsung, ktorý využíva formát MPEG-4.
Digitálny prepis je zatiaľ možný iba prostredníctvom počítača alebo špeciálnej napaľovačky. Týmto modelom sa potešia najmä záujemcovia s potrebným počítačovým zázemím. Výhodou tohto záznamového média sú malé rozmery kamery a prakticky nulové náklady na prevádzku (netreba kupovať záznamové médium). K dispozícii nie je zatiaľ veľa modelov, pričom väčšina z nich patrí do strednej a vyššej cenovej kategórie. Ceny jednosnímačových modelov sú od 22 000 do 37 000 Sk, trojnímačových od 40 000 do 52 000 Sk. (Vložiť obrázok č. 5 - JVC GZ-MG77)


Pamäťové karty
Zrejme najprogresívnejším, čo sa týka budúcnosti, ale zatiaľ v praxi málo využívaným médiom, sa javia pamäťové karty. Určitou prekážkou v súčasnosti je malá kapacita kariet a ich pomerne vysoká nákupná cena. Ako úspešný príklad využitia je SD kamera Panasonic SDR-S100 či model Sanyo Xacti. Horúcou novinkou je prvý HD model Sanyo Xacti HD1, využívajúci pre záznam obraz s rozlíšením 1 280 × 720 bodov a kompresiu MPEG-4. Pri strihu takéhoto záznamu sú problémy rovnaké ako pri modeloch s HDD. (Vložiť obrázok č. 6 - Sanyo Xacti HD1)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:13