StoryEditor

Predvianočná nádielka je opäť bohatá

26.11.2007, 23:00

V "najhorúcejšej" časti roka, krátko pred Vianocami, majú všetci predajcovia vrátane poskytovateľov internetu možnosť nazbierať si do svojho košiara široké zástupy nových zákazníkov. Nízke ceny a predbiehajúca sa konkurencia -- tieto typické znaky predvianočného obdobia nie sú výnimkou ani tento rok.

Optika do domu
Orange je jediným providerom, ktorý má pokrytie optickou sieťou rozložené nie v jednom, ale vo viacerých regiónoch Slovenska. Svoj Fibernet ponúka v Piešťanoch a vo všetkých krajských mestách s výnimkou Košíc. Do konca roka však pribudnú aj tie, spolu s Prievidzou a Novými Zámkami. Fibernet si možno zriadiť za pomerne výhodnú cenu. Pripojenie s rýchlosťou 12/1 Mbps, s možnosťou pripojenia viacerých počítačov na jednu prípojku, ponúka len za 600 korún, najrýchlejší program Premium s rýchlosťou 60/4 Mbps za 1 190 korún. Majiteľom Fibernetu Klasik a Premium zároveň ponúka možnosť získať Mobilný Orange Internet Nonstop za zvýhodnenú cenu 356 korún.

V Prešove prináša Slovanet svoju optiku do domu za cenu od 464 korún pri rýchlosti 16/1 Mbps alebo 583 korún za Rýchlejší internet Štandard s rýchlosťou 32/2 Mbps. Tieto ceny si možno uplatniť len v prípade, ak si zákazník k internetu zakúpi i Lepšiu káblovku (najlacnejší balík -- 169 korún) a Lacnejšie telefonovanie od Slovanetu. Volací program Lacnejšie telefonovanie však Slovanet mesačným poplatkom nezaťažuje.

DSL
Dominantný poskytovateľ DSL pripojenia na internet T-Com ponúka paletu štyroch programov Turbo. Turbo 1 a Turbo 2 prinášajú prenosové rýchlosti 1,5 Mbps na prijímanie a 256 Kbps na odosielanie dát. V prvom prípade je však program zaťažený mesačným limitom preneseného objemu dát v objeme 2 GB, v druhom možno prijímať dáta neobmedzene, a tak sa javí cenovo najvýhodnejší. Za dvojnásobnú rýchlosť sťahovania dát používateľ zaplatí približne o 250 korún viac. Najrýchlejší program Turbo 4 s rýchlosťou až 12 Mbps akciami propagovaný stále nie je. Tri a pol tisíca korún sa navyše javí ako nie práve najvýhodnejšia investícia. Programy 4G Internet Turbo nevyžadujú telefónnu pevnú linku (programy Turbo Plus).

DSL pripojenie má vo svojom balíku aj široká paleta alternatívnych operátorov, z ktorých sa cenovo najvýhodnejší zdajú Slovanet a GTS Nextra. V Slovanete si možno do konca roka v rámci akcie nazvanej "Výpredaj Super Internetu" objednať balík s rýchlosťou 1,5 Mbps/256 kbps s 2 GB mesačným limitom za 332 korún, dátovo neobmedzený balík Naplno za 582 korún. GTS Nextra v rámci svojej akciovej kampane "Jeseň", ktorá potrvá do 30. novembra 2007, má v ponuke dátovo obmedzený program ADSL Data za 343 korún. Na rozdiel od Slovanetu jeho portfólio obsahuje i program s limitom 5 GB, dátovo neobmedzený program identický so Super Internetom Naplno ponúka za rovnakú cenu ako Slovanet.

Medzi významných poskytovateľov ADSL pripojenia patria tiež eTel a Swan. Zaujme najmä ponuka Swanu, ktorého mesačný paušál za službu DSL sa skladá z mesačného poplatku za službu a mesačného poplatku za DSL prípojku. V rámci akcie, ktorá potrvá do 31. 1. 2008, môže zákazník získať dátovo neobmedzený internet s rýchlosťou 1536/256 kbps za 534 korún s DPH na 18 mesiacov.

Chello
Z káblového internetu Chello spoločnosti UPC Slovensko stojí za pozornosť limitovaná edícia programu Chello Platinum za 666 korún. Program s rýchlosťou internetu 10/1 Mbps je dostupný pre prvých 3-tisíc záujemcov. Jaroslav Kollár, hovorca UPC Slovensko, tvrdí, že edícia žne úspech a potvrdil, že ponuka je naďalej aktuálna. Chello Platinum je ešte výhodnejšie v ponuke triple play. Internet Chello je v súčasnosti dostupný v desiatich mestách, od decembra pribudne jedenáste, Zvolen.

Mobilný internet
Služby mobilného internetu ponúkajú obaja najväčší slovenskí mobilní operátori. T-Mobile aj Orange pripravili v predvianočnom období akciu v podobe odpustenia prvých šiestich mesačných paušálov tým zákazníkom, ktorí sa na 24 mesiacov zaviažu využívať niektorý z ich programov rýchleho mobilného internetu. Táto výhoda je podmienená kúpou akciového notebooku alebo vlastníctvom niektorého z volacích programov 55Viac/Relax 60/Podnikateľ 90 a vyšších. Ak si zákazník objedná Rýchly internet 2, neplatí paušál celých 6 mesiacov, v prípade vyšších programov ušetrí počas prvých 6 mesiacov pravidelne 713 korún mesačne. Pri Orangei sa akcia vzťahuje len na Mobilný Orange Internet Nonstop, ďalšie podmienky si spoločnosť nestanovuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:37