StoryEditor

Schudnite s HN -- seriál, II. časť

20.02.2012, 23:00

V 10–dielnom seriáli HN vám lekárka Eva Smišková z nemocnice s poliklinikou Medissimo v Bratislave poradí, ako sa natrvalo zbaviť nadbytočných kíl. V rámci svojej praxe sa 10 rokov venuje obezitológii a dietológii.

Domáce jedlo je základ
Ak to myslíte s diétou vážne, jedlo by ste si mali pripravovať doma. Len tak viete, čo ste doň dali. Jesť päť až šesťkrát denne je základné pravidlo pri úprave vašej hmotnosti. V reštauráciách sú síce porcie mimoriadne chutné, lákavo naaranžované, ale naozaj priveľké pre redukčný režim. Ak sa už rozhodnete pre stravovanie vonku, nehanbite sa a nechajte si polovicu porcie jedla zabaliť domov.

Určite si podiel stravy
Dennú stravu je vhodné si poskladať tak, aby vaše raňajky obsahovali 30 percent, desiata 10 percent, obed 30 percent, olovrant 10 percent a večera 20 percent celodenného energetického príjmu. Sacharidy, rovnako ako bielkoviny a tuky, nie je možné z redukčného jedálneho lístka vyradiť. Na raňajky je preto vhodné konzumovať bielkoviny, napríklad mliečne výrobky, ako je jogurt, tvaroh, mlieko, syry či vajcia. Odporúčam aj sacharidy a vlákninu, ako je chlieb, ovocie a zeleninu či ovsené vločky, med. Na desiatu kúsok ovocia alebo stogramovej chudej „bielkoviny“. Na obed kombinujte tiež sacharidy s nízkym glykemickým indexom, ktoré sa pomaly vstrebávajú do krvi, teda napríklad zemiaky či ryžu a čerstvú zeleninu. Na olovrant si opäť doprajte zeleninu a malú dávku bielkovinového jedla. Na večeru v redukčnom režime len zeleninu a na tuky chudobnú bielkovinu, teda kuracie či morčacie mäso, rybu, vajíčko alebo nízkotučný syr.

Plusy a mínusy vybraných diét očami lekárky:
90–dňová rozlišovacia diéta
– v jedálnom lístku sa striedajú 4 dni – bielkovinový, škrobový, uhľohydrátový – sacharidový, vitamínový.
Výhody:

– dopredu si premyslíte a prichystáte, čo budete jesť

– ide o účinný režim najmä pre tých, ktorí dosiaľ zjedli všetko, čo im prišlo pod ruku
Nevýhody:

– ak sa po úspechu vrátite do starých koľají, rýchlo sa ocitnete na štartovacej pozícii
– je problematická, pokiaľ ide o prípravu pokrmov či dodržiavanie pôstu

Diéta podľa krvných skupín
– vychádza z potravy, ktorú jedli vaši predkovia (objavil ju Peter J. D´Adamo)
Výhody:

– nemusíte sa zamýšľať nad vhodnosťou potravy, záleží len na vašej krvnej skupine
Nevýhoda:

– má veľa odporcov, pretože je skôr empirická ako vedecká, chýba jej logika

Ryžová diéta
– je pomerne obľúbená, pri jej dodržaní schudnete, avšak 40 dní diéty je priveľa
– jete celozrnnú ryžu nesolenú, potom ochutenú s čerstvou zeleninou, nakoniec s varenou zeleninou

Výhody:
– rýchly úbytok hmotnosti, odľahčenie trávenia a vyčistenie organizmu

Nevýhody:
– strata svalovej hmoty, únava, citlivosť žalúdka a čriev, výrazný jojo efekt

Bielkovinová diéta
– poznáte ju aj ako koktaily z lekárne na chudnutie vo forme rôznych polievok, tyčiniek, krémov a omeliet
– koktaily v malom kalorickom objeme dodajú telu potrebné výživné látky

Výhody:
– krátkodobo ju môžu dodržiavať aj ľudia, ktorí sa neorientujú v princípoch zdravej stravy

Nevýhoda:
– chýba jej chuťová pestrosť, je príliš „umelá“; po prechode na bežnú stravu často spôsobuje jojo efekt

Delená strava
– bielkoviny nesmiete kombinovať so sacharidmi, obe tieto skupiny kombinujete len s neutrálnymi potravinami
– mäso, syry, vajíčka jete len so zeleninou, cestoviny, zemiaky, chlieb, ryžu tiež len so zeleninou

Výhody:
– odľahčuje trávenie a ak nepreháňate veľkosť porcií, spočiatku znižuje aj hmotnosť
– konzumujete veľa ovocia a zeleniny

Nevýhody:
– vyžaduje si vedomosti o zložení potravín, inak telu začnú chýbať potrebné výživové látky
– musíte si strážiť veľkosť porcií, pretože postupne vás diéta môže zvádzať na ich zvyšovanie

Diéta v škatuľkách
– pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nemusia pravidelne variť, je veľmi výhodná
– strava sa dá zakúpiť na každý deň, dodajú vám ju až do domu alebo na pracovisko
– je zvlášť „vymyslená“ aj pre celiatikov, vegetariánov či labužníkov, mužov a ženy

Výhody:
– nemusíte sledovať energetické tabuľky a večery tráviť prípravou na nasledujúci deň

Nevýhody :
– je pomerne náročná na financie
Zdroj: Eva Smišková, nemocnica s poliklinikou Medissimo v Bratislave

Skúsenosť 24–ročnej čitateľky HN z Bratislavy, živnostníčky
Keďže som mala problém so štítnou žľazou, pribrala som úctyhodných 10 kilogramov. Pri mojej výške 155 cm to urobilo poriadnu šarapatu. Touto disfunkciou som trpela asi 5 rokov. V máji 2011 mi lekárka oznámila dobrú správu, že mi viac nedá lieky, keďže sú už zbytočné. Veľmi som sa informácii potešila. Dala som si záväzok, že do Vianoc 2011 nadobudnem pôvodnú váhu, t. j. 53 kilogramov. Nasadila som si diétu, ktorá spočíva vo vylúčení akejkoľvek múky v jedle. To znamená žiadny chlieb, rožky, múčne jedlá. Do decembra som bola opäť 53–kilová a šťastná. Zatiaľ diétu stále dodržiavam, takže jojo efekt nemá šancu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:31