StoryEditor

Príbeh Smeru a odborárov

22.06.2006, 00:00

november 2002 -- odborári rozbehli v parlamente lobing kvôli návrhu štátneho rozpočtu a programového vyhlásenia vlády. Ako prvý oslovili Smer. "Je trestuhodné nespolupracovať s tými, ktorí sa medzi ľuďmi pohybujú a poznajú ich názory," vyhlásil vtedy Fico.
11. december 2002 -- proti sociálnej politike Dzurindovej vlády protestovalo asi 10-tisíc odborárov. Nechýbal medzi nimi Fico. "Mítingy budú ešte masovejšie, keď na jar prídu faktúry za plyn a elektrinu. Môže prísť až 100-tisíc ľudí."
január 2003 -- Fico vyhlásil, že má záujem o spoluprácu s odbormi. "Možno sa dostane až do podoby zmluvnej základne." Saktor dodal, že cíti, ako sa začína prejavovať spojenectvo.
október 2003 -- odborári zorganizoval seminár, na ktorom si položili otázku, aký má byť ich vzťah k politickým stranám. "So stranou Smer vedieme intenzívnejšie diskusie ako s inými. Strategicky sa orientujeme na Smer," zdôraznil Saktor. Časť odborárov uvažuje o založení vlastnej ľavicovej strany.
november 2003 -- odborári štartujú petíciu za predčasné parlamentné voľby. Okrem iných opozičných strán ich podporuje aj Smer -- kým ĽS-HZDS ostáva pri "morálnej podpore", Fico chce "priamo získavať podpisy pod petíciu".
február 2004 -- na rokovaní predsedníctva Smeru sa zúčastnil aj šéf odborov. Fico nabáda odbory, aby prijali niektoré "dôležité dokumenty vo vzťahu k politike, ktorú robí Smer".
apríl 2004 -- referendum o predčasných voľbách bolo neúspešné. Noc, keď sa ešte len sčítavali hlasy, v centrále Smeru strávil aj odborársky boss Ivan Saktor.
máj 2004 -- Fico rozbieha rokovania o integrácii ľavicových strán, iniciatívu podporuje Saktor.
október 2004 -- Saktor chce otázku spolupráce medzi odbormi a Smerom riešiť na novembrovom zjazde KOZ. Najmä nevýrobné zväzy varujú pred spolitizovaním odborov, ak by sa nadviazali na jednu politickú stranu.
november 2004 -- zjazd KOZ schválil tzv. Posolstvo občanom. Delegáti odmietli návrh vedenia odborov, aby v posolstve figuroval ako prioritný partner výlučne Smer. Hlasovaniu predchádzal škandál, keď sa návrh oponujúci vedeniu najskôr "stratil", neskôr boli spochybňované podpisy pod návrhom.
december 2005 -- Smer a odborárska konfederácia podpísali dohodu. Smer sa zaviazal presadzovať odborárske požiadavky, vylúčený nie je ani odborársky vplyv na neskoršie obsadzovanie postov. Odborári na oplátku ponúkajú podporu pred parlamentnými voľbami.
marec 2006 -- zmluvu s Ficovou stranou uzavrelo päť odborových zväzov.
apríl 2006 -- Saktor avizuje, že by chcel s podporou Smeru kandidovať na primátora Banskej Bystrice.
máj 2006 -- Saktor na mítingu vyzval odborárov, aby volili Smer. "Netvrdím, že to bude super, ale aspoň sa budú s nami rozprávať a nebudú rušiť zákony, ktoré sú v prospech odborov." Z politikov mohol na akcii odborárov vystúpiť len Fico.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:29