StoryEditor

Dôležitý je výnos fondu, nie jeho zaradenie

27.02.2003, 23:00
Prvý typ podielového fondu na svete bol uzavretý. Časom sa prišlo na to, že fondy dosahujú také veľkosti majetku, že môžu investovať dlhodobo aj keď budú otvorené. Prílev nových investícií prevyšoval výšku vyplácaných prostriedkov, čo umožnilo, aby zainvestované vklady ostali nedotknuté. Súčasné uzavreté fondy sú v porovnaní s otvorenými skôr rizikovejšie zamerané.
Líši sa správa uzatvorených podielových fondov od správy otvorených?
-- Teória hovorí, že uzavretý fond dosahuje vyššie výnosy vzhľadom na to, že sú tam dlhodobejšie investície. Pod dlhodobou investíciou sa rozumie, napríklad, taká, ktorá je v prvých piatich rokoch stratová, ale v ďalších piatich rokoch vzrastie natoľko, že nielen pokryje straty, ale dosiahne aj zaujímavý výnos. Ďalší rozdiel je aj v správaní podielnikov. Pri poklese hodnoty podielu podielnik nemôže vybrať svoju investíciu. Tým, že sa nemusia predávať cenné papiere z majetku fondu, sa nenaruší dlhodobá investičná stratégia. Ak správca fondu musí zohľadňovať možnosť, že podielnik bude chcieť svoje peniaze, nemôže investovať dlhodobo. Z tohto pohľadu majú portfólioví manažéri väčšiu voľnosť, keďže nebudú hodnotení každý rok, ale až na konci obdobia, na ktoré je uzavretý fond vytvorený.
Uzavreté fondy spravujú na Slovensku iba dve spoločnosti. Aká je budúcnosť týchto typov fondov na Slovensku?
-- Čaká nás dôchodková reforma. Peniaze pôjdu do penzijných fondov. Práve penzijné fondy sú svojím spôsobom typom uzavretého fondu. Penzijný fond má v porovnaní s inými jednu obrovskú výhodu. Bez ohľadu na to, či trhy idú hore alebo dole, má stabilný prílev peňazí a bez nároku na výber. Vyberať peniaze budú môcť iba tí, ktorí dosiahnu určitý vek alebo nastane nejaká situácia, ktorá ho k tomu bude oprávňovať. Z tohto pohľadu budú uzavreté fondy na trhu aj v budúcnosti.
V porovnaní s konkurenciou dosahujete veľmi nízke predaje podielových listov. V čom je príčina tohto stavu?
-- Na to je jednoduchá odpoveď: nemáme takú mohutnú distribučnú sieť, akou disponujú napríklad banky. Zamerali sme sa preto na nezávislých finančných poradcov. Tí však na druhej strane predávajú aj podielové fondy iných správcov. Ďalšou konkurenciou je množstvo investičných produktov, ktoré takýto poradca ponúka.
Vplýva na predajnosť podielových listov aj medializovanie značky J&T?
-- Naša značka je skôr v povedomí odbornej verejnosti. V tej časti trhu, ktorej sú podielové fondy určené predovšetkým, máme dosť nízku znalosť značky. To je ďalší dôvod, prečo predajmi nemôžeme konkurovať bankám.
Portfóliá vašich fondov obsahujú aj iné tituly, ako by sa dalo predpokladať z názvov fondov. Dlhopisový fond Koruna peňažný fond by podľa názvu mal patriť do skupiny peňažných fondov. Nastane v tomto smere náprava či už názvu alebo investičnej stratégie?
-- Názov Koruna peňažný fond sa v blízkej dobe zmení.
Akciové fondy vašej spoločnosti majú investovanú značnú časť svojho majetku do slovenských cenných papierov.
Ak by portfólio fondu obsahovalo podstatnú časť, napríklad, amerických akcií, výsledkom by bola výkonnosť na úrovni niekoľko desiatok percent v strate. Myslím, že naše rozhodnutie o investovaní do koruny bolo správne, pretože sme zabránili vyššiemu prepadu.
Trhy zatiaľ klesajú. V prípade ich rastu vysoký podiel korunových cenných papierov bude brzdiť rast vášho akciového fondu.
-- Portfólioví manažéri v tom prípade rýchlo zmenia pomer cenných papierov v portfóliu fondu v prospech akcií. V súčasnosti pomerom dlhopisov a akcií stále porážame benchmark. Trhy pravdepodobne nevyskočia natoľko, aby benchmark prekonal doterajšiu výkonnosť fondu.
Asociácia správcovských spoločností určuje zaradenie fondu do určitej skupiny fondov podľa pomeru akcií a dlhopisov v jeho majetku. Niektoré vaše fondy by tak z akciovej skupiny mohli byť preradené do zmiešanej.
-- Pre mňa je dôležitý výnos fondu, nie to, v akej skupine fondov sa nachádza. Ak sa budeme snažiť udržať fond v určitej skupine, dosahované výnosy, resp. straty budú iné. V čase poklesov trhov je výhodnejšie nakupovať skôr menej rizikové tituly a naopak. Netreba sa pozerať na portfólio, ale na výsledok.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/peniaze-a-investicie, menuAlias = peniaze-a-investicie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:58